петък, 3 май 2024 г.

Десетки градове без традиционната заря тази нощ

снимка: Нова

Десетки градове в страната няма да имат новогодишна заря. Инициативата общините да отменят шоуто с фойерверки е на Фондация „Четири лапи“ под надслов: “Красивото за нас е ужасяващо за тях”.

В София също се лишиха от огнено шоу в небето. Заря няма да има и в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Велико Търново и други.

В столицата парите за пиротехника ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година. То ще започне в 19:00 часа. В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни.

Община Кърджали се отказа от фойерверките, а 5 000 лева ще бъдат дадени на семейството от с. Рани лист, чиято къща беше опожарена на 15 декември.

Община Пазарджик замени зарята в новогодишната нощ със светлинно шоу. Спестените 8 000 лева ще бъдат използвани за местна кауза, по предложение на гражданите.

В Пловдив освен отменената заря, кметът Здравко Димитров апелира гражданите да не използват или поне да ограничат използването на пиротехника и фойерверки в честванията на Нова година.

И СПА-столицата на Балканите се присъедини към инициативата на Фондация “Четири лапи”. Кметът на Велинград д-р Костадин Коев, който е и ветеринарен лекар, призова гражданите, собствениците на хотели и техните гости да покажат съпричастност и да не използват пиротехнически изделия.

„Фойерверките и зарите, които ще ни зарадват за няколко минути на Нова година, ще предизвикат невероятен стрес не само у домашните любимци, но и в уличните кучета и котки. Много от домашните любимци се губят именно по празниците, тъй като от силния шум и светлина губят ориентация, а това ги поставя пред допълнителна опасност да претърпят инциденти”, каза д-р Коев.

Заради COVID пандемията, за втора поредна година на столичния площад „Батенберг“ няма да има и традиционния за 31-ви декември концерт.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html