четвъртък, 2 май 2024 г.

Анонимно високопоставено лице: Байдън и Путин са разговаряли по телефона

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Теми от стратегическо значение, в това число свързани с НАТО ще бъдат обсъдени днес по време на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Разговорът е по инициатива на Путин, съобщават агенциите, цитирани от БНР.

Съгласието на Байдън да приеме поканата за разговора показва готовността на администрацията му да продължи поетата стратегия на прекия диалог. Смята се, че и Путин вижда полза от директната връзка.

Американската страна очаква Русия да постави въпроси, които я тревожат, и САЩ са готови да говорят по тези въпроси, съобщава пожелало анонимност официално лице от администрацията на Байдън.

В същото време Америка очаква готовност от Русия да говори по теми, които притесняват САЩ и съюзниците. Диалогът би трябвало да е на базата на реципрочността, заяви още лицето.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да има дипломатическо решение,  но има готовност и  за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна – всичко това в случай на по-нататъшна руска инвазия, която според лицето може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.

Анонимното високопоставено лице заяви още:

„Президентът Байдън ще даде да се разбере, че има дипломатически път към деескалация на напрежението в региона ако президентът Путин се интересува от поемането му.“

По информация на анонимното високопоставено лице няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна:

„Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане.“

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори в Женева, където Съединените щати ще бъдат представени от правителствени агенции като Държавния департамент, министерството на отбраната и на Съвета по вътрешна сигурност.

Източник: БНР

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html