петък, 3 май 2024 г.

Градска зимна почивка в Европа

снимка: travelrepublic
Колкото и прекрасна да е лятната ваканция, има какво да се каже за зимната градска почивка, нали? Да се разхождате из красиви улици, докато сте увити топло, да усетите атмосферата в местните кафенета и да намирате убежище в изящни художествени галерии… това са нещата, от които са направени мечтите. Европа предлага множество невероятни градове за разглеждане по това време на годината. От подходящо заснежените условия на север до дългото слънце в мекото Средиземно море, има широка гама от „видове“ почивка, на която можете да се насладите. И с по-малко туристи и цени извън сезона, ще можете да се насладите на заобикалящата ви среда за малка част от цената на лятното пътуване. Така че, защо не направите малко проучване и не започнете да опаковате куфара си? Ето 11 от най-добрите зимни градски почивки в Европа, които трябва да разгледате.

Атина, Гърция

 

 

Атина е един от малкото средиземноморски градове, които изглежда не се забавят през зимата. Разбира се, по-голямата част от летните посетители отдавна са напуснали този древен град, но има много нощен живот и други дейности, които да ви занимаят. Градът е пълен с отлични ресторанти и кафенета, а музеят Бенаки е идеалното място за разглеждане, ако се занимавате с изкуство, история и култура. Самите улици си заслужават да бъдат обиколени през деня, а исторически скъпоценни камъни, които трябва да се видят, включват Акропола и Пантеона – и двата са отворени през зимата. Не пропускайте смяната на караула в Plateia Syntagmatos на всеки час (особено ако сте в Атина в неделя, когато церемонията е най-традиционната и сложна).

Барселона, Испания

 

Ако обичате зимите си сухи, свежи и слънчеви – насочете се направо към Барселона. Този красив испански град е оживен през зимните месеци, така че сте длъжни да създадете специални спомени с всички неща, които можете да направите. Например църквата Санта Мария дел Мар е домакин на страхотно изпълнение на Месията на Хендел точно преди Коледа, а Санта Еулалия (големият зимен фестивал в града) в средата на февруари ще ви даде възможност да участвате в паради, танци, концерти и др. Очаквайте музика, храна и много гуляи, но спестете малко място за горещ шоколад и чурос.

Берген, Норвегия

 

Една от най-добрите зимни градски почивки в Европа за подходящо „зимно“ изживяване трябва да бъде Берген. Тази норвежка дестинация е град от световното културно наследство на ЮНЕСКО, осеян с красиви стари цветни сгради и тесни улички – поклон към неговата история като важно морско пристанище през ранното средновековие. Това е компактен град, който е идеален за разглеждане със своите очарователни старинни квартали и калдъръмени улици, изпълнени с бутици и кафенета, и ще имате голям избор, когато става въпрос за затопляне в музеи и галерии на изкуството. Ако можете да се откъснете от оживеното рибарско пристанище или енергичните нощни клубове, можете да вземете кабинков лифт до върха на близкия 1000-футов връх Fløyen. Карайте ски или шейни до 22:00 – пътищата и пътеките са осветени за вълшебно зимно изживяване – и просто не забравяйте да се увиете топло: температурите средно около 0°C през зимата.

Берлин, Германия

 

Ако винаги сте искали да изживеете най-добрия коледен базар, Германия е мястото да го направите. Берлин – столицата на Германия – е място, което изглежда най-специално през зимата, със замръзналите му езера (и местните жители се възползват от възможността за място за кънки на лед), а неговите магазини, ресторанти и театри осигуряват отдих на фона на минусовата температура. Разходете се из парка Тиргартен, пиейки от мрачната му атмосфера под снежна покривка и помислете да спрете в Café am Neuen See за вечеря на свещи до панорамен прозорец. Ако сте наоколо през февруари, следете звездите на Берлинале – годишния лъскав филмов фестивал в Берлин – и се възползвайте максимално от световноизвестния нощен живот на Берлин: той е разнообразен, жизнен и прочут.

Гент, Белгия

 

Друго място за една от най-добрите зимни градски почивки в Европа, ако искате да се настроите за Коледа, е Гент. Увийте се топло, за да се разхождате из очарователните коледни базари, да пиете аромата на борова смола, греяно вино и вкусна улична храна, докато събирате дрънкулки, с които да напълните коледните си чорапи.
Но има много причини да посетите Гент и след Коледа. Например Фестивалът на светлината ще освети града през февруари, подчертавайки зашеметяващите исторически места и паметници на Гент по начин, който е по-зрелищен и запомнящ се, отколкото можете да си представите.

Лисабон, Португалия

 

Един от най-топлите западноевропейски градове (и един от най-сухите също), Лисабон си заслужава да бъде разгледан, ако искате да бъдете на по-топло през зимата. Помиришете соленото море и разгледайте този очарователен стар град с неговите облицовани с плочки къщи, издигнати улици и спиращи дъха красиви стари манастири, преди да седнете на вечеря в един от автентичните му ресторанти, където гарантирано ще бъдете разглезени от избора на апетитни ястия. Но именно дървените трамваи, железните фуникуляри и артистичните квартали на Лисабон му придават такъв характер и го правят толкова запомняща се дестинация за градска почивка.

Палма, Майорка

 

Майорка е място, което вероятно сте посетили – или най-малко обмисляте да посетите – през лятото. Но знаете ли, че най-големият му град Палма също предлага много неща през зимата? От архитектурни скъпоценни камъни до дизайнерски магазини (включително такива като Louis Vuitton) в Paseo del Borne, има много неща, които да ви задържат. Купете билети с намаление за аквариума в Палма през зимата и ако обмисляте да направите тази година особено вълшебна Коледа, присъствайте на полунощна литургия на Бъдни вечер (традиция на Майорка) в градската катедрала Ла Сеу – готически шедьовър. Ако посетите малко по-късно, фестивалът Сант Себастия със сигурност ще разведри януари, а замъкът Белвър си заслужава да бъде посетен по всяко време на годината.

Париж, Франция

 

Париж е град, известен със своята елегантност и романтика, което го прави едно от най-добрите места за зимни градски почивки в Европа, ако вие и вашата друга половина искате да прекарате качествено време заедно. Увийте се в най-модерното си палто за нощна разходка по Сена – с пътеките, осветени от златни лампи, които блещукат на реката – и спрете за чаша богато червено вино, преди да се оттеглите в своя бляскав хотел. Но не забравяйте да излезете и да се разхождате в този великолепен град: възползвайте се максимално от факта, че летните туристи са напуснали (оставяйки много място в Лувъра и Нотр Дам) и опитайте изкушенията в многобройните сладкарници в Париж.

Рейкявик, Исландия

 

Ако обичате студеното време и суровата пустиня, Исландия вероятно е във вашия списък с места за посещение. Но какво ще кажете за известната му столица Рейкявик? Този град е изненадващо космополитен предвид компактния му размер и разстоянието от континентална Европа, което го прави дестинация, различна от никъде другаде в този списък. Цветните му къщи са отразени в сребристото море, заобикалящо града, а неговият нощен живот, кулинарна сцена и артистична атмосфера ще ви дадат много за запомняне и преживяване. Разгледайте най-готините исландски барове, пазарувайте в странните магазини в Laugavegur (най-модерната улица в Рейкявик) и се потопете направо в любовта на града към литературата и изкуството, като посетите неговите галерии и книжарници. И независимо дали се занимавате с архитектура или не, посетете Hallgrimskirkja – тази катедрала изглежда като нещо от Властелинът на пръстените.

Санта Круз, Тенерифе

 

Санта Крус – красив пристанищен град в най-големия Канарски остров в Испания (Тенерифе) – е идеалната дестинация, ако сте малко културен лешояд. И е отлично, ако търсите и малко зимно слънце, като температурите през декември и януари понякога достигат до 20°C. Неговите красиво запазени сгради и очарователния стар град осигуряват часове занимания, а Auditorio de Tenerife е домакин на множество концерти. Разгледайте музеите и църквите на Санта Круз и помислете да прекарате известно време и на плажа: дори през зимата е достатъчно топло, за да седнете с книга и да слушате вълните. В ранната вечер се настанете на пристанището, за да видите местните жители да пекат кестени и да пият червено вино през зимата, а през нощта опитайте тапас в един от многото отлични ресторанти в града.

Венеция, Италия

 

Ако искате да видите Венеция без тълпи от туристи, отидете там през зимата. Тази завладяваща дестинация е популярна сред италианците за Коледа и Нова година (това е наистина празничен град с отлични сезонни пазари, венецианска светлина и мъгла, излъчващи се от блещукащите канали и много църковни служби), така че направете си път през януари или февруари, ако търсите истинско спокойствие и тишин. Отпийте горещ шоколад на площад Сан Марко, бъдете водени внимателно надолу по Гранд Канала, докато слушате как водата капе от греблата и вижте дали можете да намерите Libreria Acqua Alta – книжарница край канала, която съхранява някои от книгите си в лодки, за да ги предпазват от постоянните наводнения.

И така, харесахте ли някоя от тези най-добри зимни градски почивки в Европа? Ако е така, резервирайте почивката си и си подарете нещо, което да очаквате с нетърпение.

 

Източник: travelrepublic

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html