петък, 3 май 2024 г.

За четвърта поредна година, Белгия е е футболна сила №1

Снимки: scholarsark.com; Lap.bg
За четвърта поредна година отборът на Белгия завършва календарната година като №1 в ранглистата на ФИФА.
Разбира се, това не означава задължително, че белгийците са най-силният тим на планетата, но фактът, че вече четири години няма кой да ги свали от първата позиция, е ясен знак за постоянството на тима.
През тези години дори световният шампион Франция и европейският първенец Италия не успяха да изместят „червените дяволи“, които са безпощадни квалификации за голямо първенство, където нямат загуба от 2015-а.
След ужасяващата 2020-а, която бе с най-малко мачове на международно ниво от 33 години насам, то тази 2021-а постави рекорд с 1116 срещу между национални тимове.
След „червените дяволи“ се нареждат Бразилия и актуалният световен шампион Франция. Топ 10 допълват Англия, Аржентина, Италия, Испания, Португалия, Дания и Нидерландия. Отборът с най-голям прогрес през цялата година е този на Канада, който е прогресирал с 32 места спрямо миналата година.
България пък ще изпрати годината като футболна сила №71 в света. Страната ни е зад отбори като Буркина Фасо, ДР Конго, Панама, Мали и Ямайка, като на Балканите след нас са единствено Черна гора и Косово. В Европа България е на 35-а позиция от 55-те членки на УЕФА.
В различните континенти освен Европа и Южна Америка, където лидери са Белгия и Бразилия, следните страни оглавяват местни класации. САЩ е лидер на Северна Америка с 11-ата си позиция, Иран е №1 на Азия с 21-а позиция, Сенегал е №1 на Африка с 20-а позиция, а Нова Зеландия е №1 на Океания със 110-а позиция.
Източник: Dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html