четвъртък, 2 май 2024 г.

20-те най-красиви острова в Европа – част 2

снимки: travelaway

Почивката на остров може да не е само плаж. Макар че първата ви мисъл вероятно е за пясък, коктейл и шезлонг, не забравяйте, че много острови се отличават със стръмни скали, катерене, приключенски спортове и дори каране на ски.

Има стотици острови, разпръснати в и около Европа, всички те със своя собствена уникална култура и характеристики. Вероятно поне сте обмисляли посещение на Миконос или Ибиса, но с толкова много разнообразие наблизо, може да искате да разгледате всичките си възможности, особено защото може да намерите още по-завладяващи места, които са домакини на много по-малко тълпи.

Ето преглед на някои от най-красивите острови в Европа, за да започнете търсенето си. С такова разнообразие от климат и дейности определено ще намерите интригуващо място за изследване.

Млет, Хърватия

Най-зеленият от хърватските острови, Млет няма летище, така че повечето посетители стигат до него с ферибот от Дубровник. Повечето туристи се концентрират към северния край, където се намира национален парк с две солени езера. Едно от тези езера, Велико езеро, има още по-малък остров вътре в него: причудливият Света Мария. Тук ще намерите останките на бенедиктинския манастир, който първоначално е построен преди повече от 800 години и в момента е в процес на реставрация.

Корсика, Франция

Въпреки че Корсика е известна със своите плажове и пасторална обстановка, за разлика от някои други средиземноморски острови, тя също е дом на няколко ски зони. Посещението през лятото може да означава завършване на деня, прекаран на пясъка, с храна на открито и няколко чаши местно вино, докато зимата тук е съвсем различна атмосфера – помислете за странни снежни хижи, ски и алпинизъм.

Независимо през кой сезон решите да посетите, това е идеалното място, ако търсите почивка малко встрани от утъпканите пътеки, но с ясно изразен френски привкус.

Свалбард, Норвегия

Технически Свалбард е част от Норвегия, но не е нужно да се притеснявате за получаване на виза, тъй като островът е отворен за всеки – за живот или за туризъм.

Разположен в арктическия кръг, туристите тук могат да видят среднощното слънце през лятото и северното сияние през зимата. Излизането извън Лонгйърбиен, най-големият град на Свалбард, не се препоръчва без водач с пушка, тъй като полярните мечки също ползват този замръзнал архипелаг като свой дом.

Малта

Средиземноморският остров Малта е суверенна територия. Когато го посетите, ще видите ясното влияние на всички негови съседи както в Европа, така и в арабския свят, особено във Валета, една от най-възхитителните столици на Европа.

Интересното е, че една от най-известните туристически дестинации в страната, Casa Rocca Piccola, е дворец, който е обитаван от семейството на маркиз дьо Пиро в продължение на 9 поколения. Въпреки че обиколката няма да ви осигури достъп до цялата им къща, срещу допълнително заплащане можете да наемете самия маркиз да ви разведе.

Остров Сао Мигел, Португалия

Със зелени зелени хълмове, заобиколени от сиво-черни вулканични плажове, посещението на Сао Мигел може да ви пренесе в друг свят. Разположен в южния край на Азорските острови в Северния Атлантик, той е дом на горещи извори, вулканични езера и дори чаена плантация, която можете да обиколите!

Любимо на туристите е наблюдението на китове. По време на периодите им на миграция можете да видите кашалоти, сини китове и афалини в рамките на еднодневно пътуване. Няколко различни компании предлагат групови обиколки за наблюдение на китове или туристически агент може да ви помогне да наемете частна лодка с водач.

Брач, Хърватия

Недалеч от брега на Сплит, Брач е може би най-лесният за достигане от всички хърватски острови, тъй като можете да вземете обществен ферибот, да наемете катамаран и за разлика от съседите му, можете да летите до летището му.

Отдавна обслужващи туристи от целия регион и света, курортите наистина са бижуто на Брач и варират от удобни до ултра-луксозни. Има няколко плажа за посещение, но от тях най-известният е Златни рът или Златен рог. Едно от най-зрелищните места за посещение в Хърватия, тази триъгълна коса се простира далеч в морето и е осеяна с гладки бели камъчета.

Капри, Италия

Капри е идеалното място за бягство за тези, които искат да бъдат забелязани. Посещаван от знаменитости от целия свят, той е известен със своите луксозни плажни клубове и богат нощен живот. Това е дестинация, която се харесва на нощните сови, тъй като местните жители и туристите обикновено се наслаждават на късна вечеря, понякога продължаваща до полунощ, последвана от разходка между многото налични нощни клубове.

Въпреки че ще се изкушите да прекарате всичките си дни в шезлонг с изглед към морето, отделете малко от времето си там, за да се повозите през Grotta Azzurra или Blue Grotto. Тази естествена морска пещера е достъпна само с лодка и е известна с конкретния начин, по който отразената слънчева светлина прави целия интериор да изглежда ярко син.

Парос, Гърция

Един от Цикладите, Парос е еднакво популярен сред гърците и международната тълпа за лятна почивка. Причината са неговите плажове – с чиста вода и бавно наклонен пясък, оборудвани с много съоръжения.

До него също е много лесно да се стигне, тъй като се обслужва от няколко ферибота от близките острови, както и от континента, или от градски полети от Атина. Любимо забавление на Парос е откриването на множеството заливи с лодка; има много места за наемане на кану или каяк, от които можете да използвате, за да разгледате.

Тенедос, Турция

Красивите плажове на Турция са основната туристическа атракция, но се отдалечете от бреговата линия и ще откриете изобилие от необятни острови, богати на култура, тръпки и природен чар.

Свежият и мързелив Тенедос е популярен сред истанбулчани, които искат да избягат от града през лятото. Тъй като може да се отправите натам и от Истанбул, можете да стигнете до него с един от многото автобуси, които напускат града всеки ден до Geyikli İskelesi, където можете да хванете обществения ферибот.

Повечето посетители на острова правят поне едно пътуване до Ayazma Plajı, добре обзаведен плаж в южния край. Тук ще намерите непретенциозно място да се насладите на летния пясък и сърф, както и много ресторанти наоколо, ако искате да хапнете на обяд.

Ла Палма, Испания

В островна група, известна със своята красота, е нещо специално, че Ла Палма, сред останалите Канарски острови, е наречен „Красивият остров“.

Подобно на съседите си, това е вулканичен остров, но Ла Палма има очевидна калдера в центъра си, която е превърната във впечатляващ национален парк. През деня можете да се разходите из стария град на Санта Крус де ла Палма, да направите поход по една от многото добре износени пътеки или да отидете да се попечете на един от неговите известни плажове с черен пясък. Но след като слънцето залезе, Ла Палма наистина грее, тъй като местните закони за светлинно замърсяване гарантират, че нощното небе остава пълно със звезди.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html