неделя, 28 април 2024 г.

10 причини да посетите Антарктида

снимки: travelaway

Заобиколена от извисяващи се ледници и пълна с любопитни пингвини, Антарктида може да се похвали с едни от най-зрелищните пейзажи на планетата. Въпреки че туризмът непрекъснато нараства всяка година, факт дължащ се до голяма степен на осведомеността за глобалното затопляне, много малко пътници са се осмелили да се докоснат до нейните замръзнали брегове, което й позволява да остане девствена и непокътната.

Независимо дали сте нетърпеливи да проверите седмия континент или копнеете да срещнете пингвин в дивата природа, пътуването до дъното на света оставя незаличимо въздействие върху всеки пътник, достатъчно смел да го посети.

От близки срещи с диви животни до епичен каяк, това са десетте най-добри причини, поради които трябва да добавите Антарктида към списъка си за пътуване.

Излезте  от мрежата

Искате да избягате някъде далеч? Не можете да стигнете много по-далеч от Антарктида. Експедиция до най-ледената пустиня в света (да, това е пустиня!) предлага наистина уникално изживяване извън мрежата. Според IAATO, Международната асоциация за туроперации в Антарктика, само 55 614 посетители са стъпили на континента през сезон 2019-2020. В сравнение със седемте милиона годишни посетители на Айфеловата кула, е очевидно колко специално е посещението на Антарктида. Освен това, правото за самохвалство, когато се приберете у дома, е фантастично.

Станете свидетели на пингвинските лудории

 

Да видиш – и да помиришеш – пингвини в естественото им местообитание е преживяване, различно от всичко друго на планетата. Тъй като никой не живее в Антарктида, местните жители в смокинг не смятат хората за заплашителни, всъщност те са също толкова любопитни за посетителите, колкото и ние за тях.

Когато посещават колония, посетителите трябва да стоят на шест метра разстояние, но е известно, че тези уверени същества безстрашно се насочват към хората и казват здравей. Независимо дали ги гледате как се движат по „магистрала за пингвини“ на сушата или ги виждате да скачат през водата, за да се хранят, гледането на пингвини е безкрайно забавно.

Изпратете пощенска картичка от Penguin Post Office

Порт Локрой, бивша британска военна станция, превърната в музей, е заобиколена от нежни генту пингвини и зашеметяващи айсберги. Той също така е домакин на единствения пощенски център на континента, известен като „Penguin Post Office“. Тук посетителите могат да пуснат специална доставка в емблематичната червена пощенска кутия, която да бъде изпратена на техните близки – или на самите тях!

Епично наблюдение на китове

 

Няколко вида китове наричат хладните води на Антарктида дом, което я прави една от най-добрите дестинации за наблюдение на китове в света. С 24-часова дневна светлина ще имате достатъчно време, за да уловите някои от многото видове на континента, включително емблематичната косатка, любопитната норка и акробатичната гърбавка.

Гостите могат също да се присъединят към експедиционен екскурзовод на палубата, за да търсят на хоризонта удари по водата, докато научават важната, макар и трагична, история на китолова. Ако имате истински късмет, може дори да шпионирате неуловимия и самотен син кит, най-голямото животно в света.

Плавайте по прохода Дрейк и оцелейте, за да разкажете историята

Проходът на Дрейк, понякога наричан Дрейк Шейк, е 965 км (600 мили) воден участък между южния край на Южна Америка и Антарктида. Това е мястото, където Тихият, Атлантическият и Южният океан се сливат, за да създадат необикновени течения и епични вълни, които могат да достигнат до осем метра (25 фута) височина. Двудневното преминаване на Дрейк е вълнуващ обред за пътешественици, но не забравяйте да се държите здраво!

Каяк сред ледници

Каякингът предлага изключителна възможност да се доближите още повече до пейзажа, докато се наслаждавате на дивата природа от различен ъгъл. Докато гребете около колосални ледници, можете да зърнете тюлен, който дреме на леда, да хванете птици, които се гмуркат за храна, или дори да пресечете пътеки с китове.

Плавайте с полярни експерти

Знаещите водачи са сърцето и душата на всяка антарктическа експедиция. От пингвинолисти, през фотографи и историци до геолози, водачите са експерти в своите области на обучение и нетърпеливи да споделят знанията си за всичко полярно.

В допълнение към воденето на екскурзии, те изнасят завладяващи лекции и дейности на борда и дори вечерят с гостите. По своята същност самите водачи са страстни изследователи и е прекрасно просто да се насладите на чаша кафе заедно и да разговаряте за мястото, в което и двамата сте се озовали.

Полярно гмуркане

Искате да се потопите в Южния океан? При полярна експедиция можете да отметнете този елемент от списъка! При студено време от около -2°C (28°F), скачането в хладната вода може да е най-студеното нещо, което правите в живота си, но със сигурност ще бъде едно от най-запомнящите се. Не се страхувайте, екипажът винаги е добре подготвен с уиски и горещ шоколад, за да ви стопли веднага след това!

Изключителни възможности за фотография

Със своя суров и недокоснат пейзаж Антарктида е абсолютна мечта за фотографите. От девствени ледници, тихо отразени във водата, до улавяне на мимолетния момент на пръскане на опашката на кит, изобилстват зашеметяващи възможности за фотография. Пингвините също са звездни модели и никога не са срамежливи.

Не сте професионален фотограф? Няма проблем! Със сигурност не е нужно да сте професионалист, за да се насладите на фотографията в Антарктида. Всъщност повечето туристически кораби имат на борда специален гид за фотография, готов да ви помогне да заснемете зашеметяващата природа.

Посетете Антарктида преди да изчезне

Няма съмнение, че загубата на лед в Антарктида се ускорява поради глобалното затопляне. Това не само оказва сериозно влияние върху дивата природа и означава изчезването на жизненоважна част от света, но и надигащите се морета представляват катастрофална заплаха за останалата част от планетата.

Посещавайки Антарктида сега, можете да научите за изменението на климата точно там, където се случва – и да научите как да помогнете. Не е необичайно учените да се возят на туристически кораб, често като почетни гости на борда. Те споделят знанията си и дори насърчават гостите да им помогнат, като провеждат жизненоважни изследвания, като събиране на проби.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html