неделя, 28 април 2024 г.

Съдът в Люксембург: България трябва да издаде паспорт на българче с две майки

Снимка: lex.bg

България няма право да отказва да издаде паспорт на българчето с две майки – едната българка, другата англичанка, и за целта не е нужно да му съставя нов акт за раждане. Това постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС) по преюдициално запитване на Административен съд София-град (АССГ).

Двете жени са сключили брак в Гибралтар, Великобритания. През декември 2019 г. в Барселона им се ражда момиченце Сара. Испанските власти записват и двете като майки.

Българката подава искане до район „Панчарево” на Столичната община да издаде акт за раждане на детето. От там ѝ указват да предостави в 7-дневен срок доказателства коя от двете жени е биологичната майка на момиченцето. Жената обаче счита, че съгласно действащото законодателство в България не е длъжна да предостави подобна информация. Така общината отказва да издаде акт за раждане, като посочва, че липсват данни за установен произход на детето по отношение на неговата биологична майка. И заявява, че е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред.

Жената оспорва отказа на община „Панчарево“ и когато казусът стигна до АССГ, той реши да отправи преюдициално запитване до СЕС (повече за него виж тук).

Днес съдът в Люксембург отговори:

„По отношение на ненавършило пълнолетие дете, гражданин на Европейския съюз, чийто акт за раждане, съставен от компетентните власти на приемащата държава членка, посочва като негови родители две лица от един и същ пол, държавата членка, на която това дете е гражданин, е задължена, от една страна, да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти, както и, от друга страна, да признае, също както всяка друга държава членка, издадения от приемащата държава членка документ, който позволява на това дете заедно с всяко от посочените две лица да упражнява правото си свободно да се движи и да пребивава в рамките на територията на държавите членки“.

Източник: lex.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html