петък, 3 май 2024 г.

Правителството изненадано от цените на тока и парното

Снимка: Новини.ком

Премиерът Кирил Петков изрази изненада от обявените от енергийния регулатор разчети за повишаване на цената на тока за бита с 11.5 на сто от 1 януари и на парното с 12.8 процента и обяви, че правителството за 24 часа ще на прави анализ на изчисленията на комисията. Това съобщи министър-председателят след края на първо заседание на новия кабинет, което бе проведено извънредно във вторник заради множеството проблеми в страната, включително наводненията от последните дни.

„Какво точно е тяхното предложение (на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), защо точно сега се случи – точно на първия ден на правителството, и да вземем ясни конкретни мерки и да избегнем това, което за нас да изглежда като сравнително голямо увеличение на цената, след като ние самите заявихме, че това ни е пръв приоритет да не се случва. Така че този анализ ще бъде направен за 24 часа“, каза Петков.

Правителството вече обеща да има мерки в подкрепа на бизнеса и бита заради скъпата електроенергия, а Петков обяви намерения за запазване цената на тока за бита, каквито искания имаше и „Демократична България“.

Министърът на енергетиката Александър Николов също изрази мнение, че текущите обсъждания и решения от страна на КЕВР трябва да бъдат доста по-детайлно комуникирани, коментирани и обосновани с всички засегнати страни. Той се включи в срещата Powers Summit, наречена „Българският Давос“, организирана от фондацията Webit и от Атлантическия клуб в България. Като основен приоритет за енергийната система Николов, който бе зам.-министър в служебния кабинет, но бе отстранен от Стефан Янев без обяснения, посочи прозрачността и отчетността.

За трансформацията на въглищните региони ще се работи за ефективни решения, които ще бъдат на първо място ориентирани към хората, каза още Николов.

За Плана за възстановяване и устойчивост в ресорната част министърът посочи, че ще разчита на представителите на бизнеса за намиране на най-балансираното, успешно и оптимално решение.

„Колкото по-бързо успеем да се справим с предизвикателствата от страна на ЕК, толкова по-бързо ще успеем да приведем инструментите във възможно най-добро изпълнение, което ще доведе до по-сериозни ефекти за нас“, допълни министърът, цитиран от БТА.

Той пое ангажимент да се подобри комуникацията с бизнеса в посока разясняване на европейските инструменти на достъпен език.

„Темата „Енергетика“ е последният крайъгълен камък за решаване на ребуса по Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде той приет“</em>, каза на свой ред бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов по време на дискусията.

Реално предложените енергийни проекти от страна на България са силно критикувани от Брюксел, а най-вече забележките са заради отказа да се фиксира краен срок за извеждане от експлоатация на въглищните електроцентрали.

Той посочи, че само с информиран диалог можем да намерим правилната национална позиция по зеления преход и допълни, че трябва да се отчетат и активните европейски разговори по въпроса.

Така като четем се оказва, че са се изказали не министър-председател и министър на енергетиката, ами две ощипани госпожици. Ох, въх, ама що така! Ама защо КЕВР така, пък защо иначе! Ми нали до сега управляваше същото това ТЯХНО служебно правителство. Не знаят какви сметки са правили те ли!? Та той Кирето беше в първото издание на служебното и по негово време държавния ТЕЦ не работеше баш когато лятото плющят климатиците и се харчи най-много ток. После що бил скъп тока. А и най-важното – информираната комуникация с бизнеса. Те тия от енергетиката хабер си няма за какво иде реч.

Австрия продължава да подкрепя газопровода „Северен поток 2“ и очаква скоро неговото пускане. „Очаквам, че „Северен поток 2″ скоро ще може да бъде пуснат, както е запланирано“, отбеляза австрийският канцлер.

По думите на Нехамер Европа разчита на възобновяеми енергийни източници, но макар да има нужда от петрол и газ, за ​​нея е важно енергийното снабдяване на страните от ЕС да се осигурява по различни маршрути и газопроводи. „Това важи и за Австрия. „Северен поток 2″ е важен проект, който дава на Европейския съюз сигурност на доставките по отношение на енергията“, подчерта той.

Източник: Медиапул

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html