петък, 3 май 2024 г.

С първата си заповед Петков ще наложи зелен сертификат за служителите в МС

кадър: 24 часа

Първата заповед, която съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков ще издаде, когато бъде избран за премиер, ще е всички служители в Министерския съвет да влизат на работа със зелен сертификат. Това стана ясно от първото му изказване от парламентарната трибуна, след като бе предложен за премиер.

„Трябва да се преборим с COVID кризата, не можем да чакаме следващата вълна да удари българската икономика. Имаме два варианта – единият е да махнем зелените сертификати и да кажем „не“ на ваксинацията. Другият начин е да кажем, че трябва да се ваксинираме и да обясним на хората, че това е единственият път напред – децата ни да останат в училище, да предпазим възрастните си родители и да не препълваме болниците“, каза Петков.

„Докато едно време имаше въпроси за ваксината, вече 8,5 млрд. души са си сложили по една доза. Всички развити страни над 70% имат ваксинация, а ние оставаме зад Уганда, Пакистан и Таджикистан. Ето защо моята първа заповед ще е всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат, защото не може малкият ресторант на ъгъла на София да изисква такъв от своите клиенти, а в Министерския съвет да влиза без“, мотивира се той.

„Днес е важен ден да продължим промяната – в мисленето и в управлението. Първата задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно“, каза Петков.

Той припомни, че с останалите три партии – БСП, ДБ и ИТН са направили 120 стр. споразумение за политиките, които кабинетът ще изпълнява.

„Заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и съдебната власт. Приоритетите ни в сектор енергетика са да се избегнем увеличението на цената за битовите потребители от 1 януари и да се намалят цените за бизнеса. Ще следваме два принципа – ниски цени за конкурентоспособност и диверсификация, не трябва да зависим от никой. Гръцката връзка трябва да стане основен приоритет. Предложен за ресорен министър тук е Александър Николов“, каза той.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html