неделя, 28 април 2024 г.

Любомир Дацов: Отделянето на растежа и иновациите е безсмислено

Снимка: БГНЕС

Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна, каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, коментирай ки идеята на Кирил Петков за това ново министерство. Според него такава структура има само в изостанали държави.

Той определи като безсмислено отделянето на растежа и иновациите от Министерството на икономиката. Това по думите му създава двойна администрация и ще доведе до загуба на координацията между двете бъдещи министерства.

Прави се грешка със създаването на второ министерство, „независимо колко хубаво е името – растеж и иновации“, категоричен е финансистът.

Дацов припомни своя идея трудът да се прехвърли от МТСП към Министерството на икономиката.

„Най-голямо предизвикателство, независимо че непрекъснато акцентираме върху социалните аспекти, всъщност са проблемите с труда. Най-големите предизвикателства пред нас в следващите 20 години са трансформациите в сферата на труда.“

Чиновниците в България – в централното управление, са 56 хиляди, няма как да съкратите 30 000, изтъкна още Любомир Дацов относно заявеното от Асен Василев намерение за намаляване на държавната администрация.

„Заедно с общините и всички останали независими структури са някъде около 100 000. Това, което беше направено като изказване, беше по-скоро политическо изказване.“

Вкарването на дигитални административни услуги ще освободи или намали значителен брой чиновници на гише, уточни финансистът. Същевременно по думите му у нас продължава да има сфери, където услугите са абсолютно недостатъчни и недоразвити поради липса на хора.

ББР заслужава да бъде закрита, защото има само загуби и в периода на съществуването си „или е работила основно за мениджмънта си, или за определен тесен политически кръг“, коментира Любомир Дацов.

„Но там ситуацията е такава, че трябва да се загуби, ако бъде закрита.“

Управлението на частна компания и на държавата и политиката няма нищо общо, заяви Дацов. Той прогнозира, че доста неща в коалиционното споразумение на бъдещите управляващи ще претърпят промяна, защото досега се залагат много неща, които са нерационални, „просто защото са се въртели в главата на някой, който няма опит“.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html