събота, 27 април 2024 г.

Битката за титлата във Формула 1 се решава в Абу Даби

Снимки: Sports.ru

Люис Хамилтън спечели първата в историята Гран при на Саудитска Арабия след невероятна драма на уличното трасе в Джеда. Седемкратният световен шампион победи Макс Верстапен и се изравни с него по точки преди псоледния кръг за сезон 2021, който е след седмица в Абу Даби. Пилотът на „Мерцедес“ взе трета поредна победа, която дойде при изключително нервна надпревара.

Успехът е осми за Хамилтън през сезона и 103-и в неговата кариера. Той направи и най-бързата обиколка в състезанието. Двамата претенденти за титлата имат по 369,5 точки. За последно подобна ситуация възниква през 1974 г. Преди Гран при на САЩ пилотът на „Макларън“ Емерсон Фитипалди и Клей Регацони с „Ферари“ имат по 52 точки. Фитипалди завърши четвърти в последното състезание за сезона, за да спечели титлата, а Регацони е 11-и.

Състезанието в Джеда започна с катастрофа на Мик Шумахер, довела до червени флагове, а до края надпреварата беше прекъсвана още няколко пъти с кола за сигурност. През цялото време Хамилтън преследваше Верстапен, като двамата дори се удариха няколко обиколки преди края. Британецът все пак успя да изпревари съперника си, който получи наказание от пет секунди. Трети финишира Валтери Ботас с Мерцедес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html