вторник, 30 април 2024 г.

Джокович подкрепи протестиращи в Белград

Снимки: Фейсбук
Любимецът на Сърбия Новак Джокович подкрепи протестите на голяма част от сънародниците си против разработването на находища на литий в страната. В своя профил в социалните мрежи тенисистът публикува снимка от масовите демонстрации в десетки градове в западната ни съседка, които се състояха на 4 декември.
Ноле категорично застава зад каузата за защита на природата в родината си. „Чистият въздух, водата и храната са ключови за здравето. Без тях не може да става дума за здраве. Природата е наша майка. Прекарваме повечето време в нея. С нея и заради нея животът ни е по-богат“, пише световният номер 1.
Протестите в Сърбия бяха спонтанни преди седмица, като се стигна до леки сблъсъци с други граждани и полицията в Белград и Шабац.
В социалните мрежи недоволните от плановете на металургичния англо-австралийски гигант „Рио Тинто“ организираха протести вчера, като затвориха ключови пътни кръстовища в малки и големи градове точно в 14:00 ч. местно време. До тежки инциденти този път не се стигна, освен пререкание с провокатори в Нови Сад.
Смята се, че на територията на Сърбия се намират 10% от световните залежи на литий. Елементът се използва за производство на топлоустойчива керамика и стъкло, както и за батерии и елементи в космическите кораби.
Джокович не е единственият спортист, който подкрепя протестите. По-рано това направиха скиорката Невена Игнятович и нейният треньор Бранко Майски.
Източник: btv.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html