сряда, 1 май 2024 г.

Петков: Първата победа ще е смяна на ръководителя на Антикорупционната комисия

Снимка: БГНЕС

Първата бърза победа за новите управляващи би била промяна в закона, по който работи Антикорупционната комисия (КMКОНПИ) и смяна на нейния ръководител, така че има в България антикорупционна структура, която е безпристрастна и с разследващи функции. Това коментира в „Седмицата“ на Дарик лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. В отговор на въпрос той еднозначно заяви, че нулева корупция в България не е възможно да се постигне с настоящия главен прокурор.

В същото време тъкмо промяната в прокуратурата той смята за най-трудната задача пред новите управляващи като посочи, че причината за това е тъй като за нея е необходимо конституционно мнозинство – две трети от състава на Народното събрание, а не обикновеното от 121 гласа.

„Това конституционно мнозинство за смяна на Висшия съдебен съвет дава спирачка за това, което бихме искали да направим веднага“, обясни той. Напомни, че Иван Гешев е бил единственият кандидат за главен прокурор, което означава „напълно нагласен“ конкурс за мен. Някъде в някоя стая е взето това решение, но не във ВСС“, посочи Петков и допусна, че за някои от зависимостите на главния прокурор и на ВСС дори обществото не знае.

Промяната в конституцията, за която и президентът Румен Радев казва, че има готов проект, Петков определи като по-дългосрочна задача.

Източник: Дарик

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html