неделя, 28 април 2024 г.

Най-големият светлинен фестивал във Великобритания

снимки: euronews

Годишният фестивал, който за първи път стартира през 2009 г., се превърна в сезонен акцент както за местните жители, така и за туристите. Вдъхновен от световноизвестния Lyon Lumière, фестивалът е домакин на комбинация от нови, интерактивни, променящи се и постоянни произведения на изкуството.

Тази година световни художници създадоха 35 светлинни инсталации, разположени в историческия град Дърам. И за първи път в историята на фестивала шест от тях са поставени извън града, в по-широкия окръг Дърам.

Дърам е малък исторически град в Североизточна Англия, известен със своята катедрала и университет.

Дърам, основан през 1833 г., е третият най-стар университет в Англия след Оксфорд и Кеймбридж. Известни възпитаници включват архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, златен медалист от олимпийския троен скок Джонатан Едуардс и Сара Палмър от Euronews Travel.

Катедралата и замъкът на Дърам (сега част от университета) са и двете обекти на ЮНЕСКО за световно наследство. Катедралата е една от най-важните в англиканската църква и съхранява реликви от Сейнт Кътбърт, Осуалд и Сейнт Беде.

През лятото Дърам е прекрасно място за разходка. Реката Wear се извива през центъра на града, заобикаляйки катедралата от три страни. Разходете се по брега на реката и ще можете да забележите известните гребци на университета в Дърам и да се насладите на някои невероятни гледки към катедралата.

След това можете да се отправите към града, за да пазарувате по тесните, изкривени улички на Дърам. И ако искате бързо спиране, Flat White Kitchen е местен фаворит за кафе и торта. Но внимавайте, може да се наложи да се редите на опашка.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html