понеделник, 29 април 2024 г.

Трето реми за световната титла в шаха

Снимки: Sports.ru

И третата партия от мача за световната титла в шахмата завърши при реми. Магнус Карлсен и Ян Непомнящи (с белите) стиснаха ръце след 41 хода и 2:42 ч. край дъската, за да оформят резултат 1,5:1,5 точки в двубоя им.

Понеделник е ден за почивка, а случващото се в Дубай напълно потвърждава прогнозите, че тази четвърта защита на титлата от шампиона Карлсен може да се окаже най-трудната за него.
Играят се 14 партии, като при равенство след тях ще има блиц формати, които да решат къде отива шампионското звание.

„Ясно беше, че ще е напрегнато“, каза Магнус след третото поредно реми. „Но сме съвсем в началото. Всяка една партия може да избухне и да взриви мача, отваряйки съвсем нов фронт. Ще има грешки, ще има неизползвани грешки и такива, които ще бъдат наказвани. Минавал съм през това.“

Руснакът също не е изненадан от развоя на битката. „В някои моменти виждаш пробива, но се оказва, че той е подготвен за него“, каза Ян. „Аз също предотвратих 2-3 такива, когато, сигурен съм, Магнус се е надявал да пробие. Познаваме твърде добре играта си. А и в шахмата преди всяка партия, най-очакваният резултат е ремито. На такова ниво – още повече.“
Букмейкърите продължават да фаворизират сериозно шампиона при коефициенти около 1.25. За световния №5 и претендент за короната ставките са около 4.00.

Източник: dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html