неделя, 28 април 2024 г.

Мистериозен обект може да е останка от древен удар върху Луната

Космическа скала на име Kamoʻoalewa (илюстрирана дрейфуваща над луната, със Земята на заден план) може да е фрагмент от лунен материал, който се е отчупил при древно събитие с кратер

Илюстрация: ronib1979/iStock/Getty Images Plus

 

Насилствената история на Луната е изписана върху лицето й. В продължение на милиарди години космическите скали са пробивали кратери в повърхността, изхвърляйки отломки. Сега за първи път астрономите са забелязали следа от едно от онези древни разбивания в космоса.

Мистериозният обект, известен като Kamoʻoalewa, изглежда е бездомен фрагмент от Луната, съобщават изследователи в Communications Earth & Environment. Открит през 2016 г., Kamoʻoalewa – известен също като 2016 HO3 – е един от петте известни квазисателита на Земята.

Това са скали, които се придържат доста близо до планетата, докато обикалят около Слънцето. Малко се знае за космическия скален антураж на Земята, защото тези обекти са толкова малки и бледи. Kamoʻoalewa например е с размерите на виенско колело и се отдалечава между 40 и 100 пъти по-далеч от Земята, отколкото Луната, тъй като орбитата му около Слънцето се вплита в и извън земната.

Това кара астрономите да се чудят за природата на такива скали. „Обект в квазисателитна орбита е интересен, защото е много трудно да се влезе в този вид орбита – това не е орбитата, в която обект от астероидния пояс може лесно да се окаже уловен“, казва Ричард Бинзел, планетарен учен в MIT.

Наличието на орбита, почти идентична с тази на Земята, веднага поражда подозрения, че обект като Kamoʻoalewa произхожда от системата Земя-Луна, казва той. Изследователите използват Големия бинокулярен телескоп и телескопа Lowell Discovery, съответно в Сафорд и Хепи Джак, Аризона, за да надникнат в Kamoʻoalewa във видими и близки до инфрачервени дължини на вълната.

Светлината на тези дължини на вълната съдържа важни улики за минералите в скалистите тела, като помага да се разграничат обекти като Луната, астероидите и земните планети. Kamoʻoalewa отразява повече слънчева светлина при по-дълги или по-червени дължини на вълната. Този модел на светлина или спектър не прилича на нито един известен астероид в близост до Земята. Но наистина изглежда като зърна от силикатна скала от Луната, донесени на Земята от астронавтите на Аполо 14. Kamoʻoalewa има орбита (бяла), която е почти идентична с тази на Земята (синя), което кара обекта да се върти около Земята, докато обикаля около слънцето.

Водещата хипотеза е, че това е изхвърлен фрагмент от Луната, от събитие с кратер. Учени също подозират, че Kamoʻoalewa е част от старата Луна и това е добре обосновано доказателство. По-подробните наблюдения биха могли да помогнат да се потвърди, че Kamoʻoalewa е направена от лунни материали.

Китайската космическа агенция обяви планове за изпращане на сонда до Kamoʻoalewa, за да вземе малко скала и да я върне на Земята по-късно през това десетилетие.

Източник: ScienceNews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html