сряда, 1 май 2024 г.

Победа №102 за Хамилтън във Ф1

Снимки: F1/Мерцедес; Ред Бул

Люис Хамилтън продължи да топи аванса на съперника си за титлата Макс Верстапен след победа в Гран при на Катар, 20-и кръг за сезона във Формула 1.

Седемкратният световен шампион се доближи на осем точки до Верстапен само две надпревари преди края на годината. Британецът водеше от първата до последната обиколка. Верстапен завърши втори, като взе и допълнителна точка за най-бърза обиколка. Пилотът на „Ред Бул“ ограничи пораженията заради наказание преди старта. На подиума се качи и Фернандо Алонсо с „Алпин“ след много дълга пауза. Това е първи подиум за двукратния световен шампион от 2014 г. насам. Той бе избран и за пилот на деня.

„Невероятно! Седем години… Но накрая стана. Бяхме близо и в някои други надпревари, но не достатъчно. Сочи бе последната възможност“, коментира испанецът непосредствено след състезанието. „Мислех, че ще водя в първия завой, тъй като бях с меките гуми срещу Люис Хамилтън. Иначе един стоп планирахме от самото начало, но не бяхме наясно какво точно ще е износването на гумите. Доста добре се получи. Издръжливостта на колата е великолепна“, допълни Нандо.

За Хамилтън победата е №102 в кариерата му и седма през този сезон. Световният шампион не беше печелил два пъти поред от началото на май, когато триумфира в Португалия и Испания.

В класирането Макс има 351,5 точки срещу 343,5 за Хамилтън. „Мерцедес“ загуби 6 точки от предимството си при конструкторите и води само с 5 пред „Ред Бул“. Следващият старт за сезона е в Саудитска Арабия на 5 декември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html