четвъртък, 2 май 2024 г.

75 години вестник „Стършел“ отбелязват в Габрово

Снимка: вестник „Стършел“

За света отиващата си година е ковидна, а за „Стършел” е и юбилейна. През февруари 2021 най-старият български вестник, който излиза без прекъсване, без да променя името и нрава си, навърши 75 години.

И продължава напред, към следващата годишнина!

Но заради пандемичните вълни, които следваха една след друга, юбилейните прояви се разсрочиха във времето. Една няколко пъти отлагана изложба на стършелите в Дома на хумора и сатирата в Габрово бе открита на 11 ноември. Експозицията е доста любопитна – тя е съставена от шаржове на работилите през годините в „Стършел”, както и на някои от сътрудниците на хумористичното издание. Тези емблематични лица са свързани не само с редакцията на хумористичния вестник, те са и сред ентусиастите, помогнали навремето да отвори врати габровският Дом на хумора и сатирата, те са сред участниците на биеналета, носители са на награди и като членове на журита са раздавали награди.

В продължение на повече от месец – до 19 декември посетителите ще могат да видят  сатиричните портрети на писатели и карикатуристи,  като се започне с основателите на „Стършел” Димитър Чавдаров-Челкаш, Павел Вежинов, Богомил Райнов и др., мине се през класиците Радой Ралин, Валери Петров, Борис Димовски, Мирон Иванов, Йордан Попов и др., та се стигне до днешните работещи в редакцията. Шаржовете, дело на най-добрите ни карикатуристи, са от колекциите на двата архива – на стършелите и на габровските домакини.

Източник: вестник „Стършел“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html