събота, 27 април 2024 г.

Нидерландия за 11-и път ще играе на световно

Снимки: БГНЕС, Интернет
Нидерландия се класира за 11-и път на световно първенство. „Лалетата“ ще играят в Катар 2022 г. след победа с 2:0 над Норвегия у дома, не допускайки грешка в последния си мач, за да изпреварят Турция в крайното класиране. Припомняме, че „лалетата“ претърпяха тотално разочарование и пропусна последните световни финали. Те имат на сметката си три финала – през 1974, 1978 и 2010 г. 
Домакините откриха резултата в 83-ата минута, когато Арно Гуневелд подаде към Стивън Бергвайн в наказателното поле на съперника. Нападателят на „лалетата“ стреля от движение и реализира в горния ляв ъгъл на вратата, пазена от Ниланд. Крайното 2:0 оформи Мемфис Депай, който получи успоредно подаване на голлинията на гостите от голмайстора Бергвайн.
Селекционерът на домакините Луис ван Гаал нямаше възможност да води двубоя, тъй като претърпя контузия при падане от велосипед и беше принуден да наблюдава от трибуните на инвалидна количка. Дани Блинд водеше отбора вместо него и се справи със задачата си. Норвегия пък беше без контузената си звезда Ерлинг Халанд. Нападателят няма да играе в Катар, тъй като отборът му остана трети в група G.
Вече са ясни всички отбори от Европа, които се класираха за световното през 2022 г. Директно участие си осигуриха: Белгия, Хърватия, Дания, Англия, Франция, Германия, Сърбия, Испания, Швейцария и Нидерландия. Баражи ще играят Италия, Северна Македония, Полша, Португалия, Русия, Шотландия, Швеция, Украйна, Турция и Уелс, докато през Лигата на нациите Австрия и Чехия достигнаха до тази фаза на пресявките. Те са трябва да се играят между 24 и 29 март 2022 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html