събота, 4 май 2024 г.

При 100% паралелно броене: „Продължаваме промяната“ печелят парламентарния вот

АНТЕНИ

Според 100% от параленото броене на „Галъп“ „Продължаваме промяната“ печели парламентарния вот с 26,3 %. Второто място е за „ГЕРБ-СДС“ с 23,1 %. Трети са ДПС със 11,5 %.

Четвърти са от БСП с 10,4%, следвани от „Има такъв народ“ с 9,3%, а шести остават „Демократична България“ с 6,4%. Седма политическа сила в новия парламент ще бъде „Възраждане“ с 5,0%.

Под чертата остават от „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3,0% и ВМРО с 1,1%.

Според данните на „ТРЕНД“, също при 100% паралелно преброяване, „Продължаваме промяната“ получават 26,1% от гласовете. Второто място е за ГЕРБ-СДС с 22,6%.

Следват ДПС – 10.5%, БСП – 10.4%,  „Има такъв народ“ – 9.8%, „Демократична България“ – 6.4%, „Възраждане“ – 5.0%.

Под чертата остават „Изправи се БГ! Ние идваме! с 3,1% и ВМРО с 1,1%.

При 100% паралелно преброяване на агенция „Алфа рисърч“ „Продължаваме промяната“ са първи с 26,3%, втори са ГЕРБ-СДС с 23,2%.

Третото място е за ДПС с 11,6%, следват БСП с 10,9%, „Има такъв народ“ с 9,6% и ДБ с 6,5%. Възраждане получават 4,8% от гласовете.

Под чертата са „ИБГНИ“ с 2,6% и ВМРО с 1,1%.

Според параленото преброяване при 80% от извадката на агенция „Маркет линкс „Продължаваме промяната“ изпреварва ГЕРБ и има 26,8% от гласовете срещу 23,7%. Трети се нареждат „Има такъв народ“ с 10,7%, като зад тях с минимална разлика е БСП – 10,5%.

ДПС запазват своите 9,9%, а „Демократична България“ е с 5,1%.

„Възраждане“ изглежда много вероятен участник в новия парламент с 4,4%, докато ИБГНИ е с 2,4% и няма големи шансове.

Най-младата политическа формация на българската политическа сцена – „Продължаваме промяната“, направи опит да атакува първото място в третите парламентарни избори за тази година, които преминаха при рекордно ниска избирателна активност. Въпреки прогнозите на социолозите, които преди вота даваха трето място на коалицията на Кирил Петков и Асен Василев, в неделя тя плътно вървеше зад очаквания лидер – ПП ГЕРБ. Така два месеца след създаването си, ПП е на път да се оформи като водеща политическа сила в страната.

БСП не беше реален конкурент за победата и остана лутаща се между третото и четвъртото място. Изненадващо силният вот в Турция, който още към 15 часа бе два пъти по-висок от същия час на изборите през юли, даде възможност и на ДПС да атакува третото място.

Така партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, която спечели изборите през юли, сега изпадна на пето място. Със сигурно място в парламента са и хората от градската десница – „Демократична България“.

Последна със свои представители е антиваксърската партия „Възраждане“, която успя да прескочи бариерата от 4%. Ясно е, че Мая Манолова и коалицията ИБГНИ остават извън парламента.

Предварителните данни показват, че „партиите от протестите“ пак ще трябва да се съберат заедно, ако искат властта, а ако една от тях „премине“ в другия лагер, то тогава властта може да отиде при ГЕРБ и ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html