четвъртък, 2 май 2024 г.

Остров Гозо – приказни гледки и спомени от миналото

снимки: theguardian

Гозо е малък остров в Средиземно море, част от малтийския архипелаг. Островът влиза в държавните граници на Малта и е вторият по големина в архипелага. В сравнения с югоизточния си съсед Гозо е по-слабо населен и е известен с живописните си хълмове, които са изобразени и на герба му.

Въпреки това и тук ще намерите приказни гледки и великолепни пейзажи. Върху него са разположени тихи и идилични средновековни градчета със старинна архитектура, много красиви църкви и богата история.

Крайбрежието на града е изключително живописно. Известно е с много красиви плажове, чудни скални форми и солниците, които и до днес произвеждат морска сол по най-естествения начин – само благодарение на горещото и силно слънце.

Гозо се намира само на 5 км разстояние от Малта. Единственият транспорт е с ферибот, което прави преживяването още по-интересно и дава възможност да се натъкнете на още по-цветни гледки и да се насладите на кристално чистата вода.

Сред главните селища на острова са Виктория – столицата на Гозо, Сан Лавренц – мястото с най-много забележителности (Синята дупка, Вътрешното море, Лазурния прозорец), Надур и други.

Скалният мост

Тълпи от туристи пренебрегват жаркото слънце и нямат търпение да направят по някоя и друга снимка. Сега тези снимки ще останат вечни, защото през март месец 2017г. буря отнесе тази природна забележителност. Днес няма и помен от нея, но това не прави мястото по-малко красиво и не бива да го изпускате като дестинация.

Скалният мост бе част от световното наследство на ЮНЕСКО и емблематичен обект за Малта.

Синята дупка

На остров Гозо се намира и една от най-известните в света сини дупки. Тя е с дълбочина около 15 м. и е свързана с подводен тунел с открито море.

В по-голяма част от времето заливът е спокоен и се правят туристически разходки с малки лодки. Гмуркането на тези места е сбъдната мечта за професионалистите и прекрасно изживяване за всеки проявил желание.

Скалистият бряг

Скалистият бряг също е място, заслужаващо вашето внимание. Тук ще се насладите на лек жълтеникав цвят и причудливи форми. Камъкът е като изваян от времето и е едно от приказните творения на природата.

Гозо има богата антична култура. В древността през този район са минавали едни от най-важните и натоварени морски пътища в света. Легенда разказва, че именно това е остров Огигия, на който Одисей попада след корабокрушение. Нимфата Калипсо спасява живота му и той прекарва 6 години на острова, пленен от красотата ѝ.

Като оставим митологията на страна, най-старите следи от човешко присъствие датират от преди около 7000г. След разходка на острова няма как сами да не забележите колко древен е той всъщност и колко много история помни всяка една улица, църква или бряг.

Виктория

След дългото любуване на морския бряг се отправете към Виктория и катедралата
„Успение на Дева Мария“. Тук се усеща силното влияние на италианския ренесанс, но това не е чудно, заради близкото разстояние със Сицилия – час и половина с ферибот. Мястото е идеално за преклонение пред „по-висша сила“ и постигане на душевен покой.

Казват, че за престой от 1 година, можеш всеки ден да посещаваш различна
черква в Малта. Така че всеки пък, когато идвате тук, ще ви бъде интересно!

Цитаделата

Не пропускайте и Цитаделата. Разходете се по високите крепостни стени, от където се разкрива внушителна гледка. Всички сгради са сравнително ниски, с плоски покриви и задължителния бледо жълт цвят. А гледката – гледката ще я помните вечно, защото е като от приказките и ви пренася в един отминал свят – където всичко е по-спокойно, по-истинско и носи своя индивидуален дух. Затворете очи, поемете дъх и се насладете на атмосферата.

Има защо да направите своята екскурзия до Малта и да посетите Гозо. Тук ще намерите едни от най-добрите места за гмуркане и с най-бистра вода. Храната е божествена, а обслужването на много високо ниво. Ще се насладите на приказни истории за рицари и кралства, като минавате по същите стъпки, по които са вървели хора преди цели 7000 г. Ще посетите най-старите църкви в света. Можете да говорите спокойно на английски с хората, защото това е вторият им официален език.

Полетът е 2 часа, а пътят с ферибот много кратък, така че дестинацията е лесна и съвсем достъпна. Гозо е прекрасно място за истинска почивка, а ако бурният нощен живот ви долипсва, Малта е едва на 5 км. Пет дни в годината тук атмосферата се нажежава до червено и броят на туристите скача драстично – по време на карнавала им с маски.

Усетете духа на рицарите и се гмурнете в спомени за отдавна отминали времена. Гозо ви очаква…

Източник: theguardian

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html