неделя, 5 май 2024 г.

10-те най-добри места за посещение през ноември

снимки: travelaway

Ако никога не сте обмисляли да пътувате през ноември, може би е време да преосмислите! Предпоследният месец от годината е прекрасно време да разгледате известните забележителности на Европа без тълпи, да изживеете пролетта в южното полукълбо, да поплувате в топлите тюркоазени води на Индийския океан или да станете свидетели на величествените есенни цветове в Япония.

От Майорка до Мавриций, това са най-добрите места за посещение този ноември!

Ню Йорк, САЩ
Ако имате възможност да посетите Ню Йорк през ноември, непременно го направете. От най-големия маратон в света до легендарната церемония по осветяване на дървета в центъра на Рокфелер, този преходен месец е пълен с невероятни събития.
Central Park свети в красиви есенни цветове, театралният сезон е в разгара си на Бродуей и извън него, а ежегодният парад на Деня на благодарността на Macy’s превзема Манхатън.
Към края на ноември започва да прилича много на Коледа в Ню Йорк. Дните стават все по-кратки и по-хладни, универсалните магазини на Мидтаун разкриват своите страхотни празнични витрини, а ледените пързалки и празничните пазари започват да изскачат из целия град.

Банкок, Тайланд

Няма по-добро време за посещение на Банкок от ноември, когато градът изсъхва от дъждовния сезон, температурите са приятни (около средата на 20-те по Целзий), за да позволят комфортно разглеждане на забележителности, а тълпите от празниците все още не са пристигнали.

Замайващ, уникален спектакъл, тайландската столица награждава градските изследователи от всякакъв вид с невероятната си храна, оживен уличен живот и нарастваща художествена сцена, със спокойни будистки храмове, разкошни кралски дворци и чудесно хаотични плаващи пазари.

Ноември е и месецът, в който градът празнува Loi Krathong, един от най-популярните фестивали в Тайланд, когато местните жители се събират около езера, реки и канали, за да пуснат красиво украсени плаващи съдове на разкошна церемония, имаща за цел поклонение пред богинята на реката Pra Mae Khongkha и да измие нещастието и лошия късмет.

Мавриций

 

Със сапфирови води, бели като прах плажове и топло, слънчево време през цялата година е трудно да се намери лошо време за посещение на Мавриций.

Разположен на около 2400 км източно от континентална Африка, този отдалечен, мултикултурен рай е един от най-зрелищните острови в Индийския океан – площадка за авантюристи с гмуркане и гмуркане с шнорхел от световна класа, отлични игрища за голф, вкусна фюжън кухня и прекрасни възможности за наблюдение на дивата природа .

Ноември бележи началото на лятото в Мавриций, което означава дълги слънчеви дни, по-малко влажност и средни температури между 22°C и 28°C. Водата е топла и чиста – идеална за гмуркане и дълбоководен риболов, гърбатите китове все още могат да бъдат забелязани край западното крайбрежие (сезонът продължава от юли до ноември), а Дивали – древният индуистки фестивал на светлините – се празнува с голямо ентусиазъм на целия остров.

Буенос Айрес, Аржентина

Буенос Айрес е в най-добрия си вид през ноември, когато пролетта е в разгара си и градът е покрит с лилави цветове от безбройните дървета джакаранда, обграждащи улиците.

Космополитната столица на Аржентина има стилен европейски усет, струящ се от красивата й архитектура Belle Époque, елегантни алеи и атмосферни калдъръмени алеи, пълни с красиви кафенета и бутици. Процъфтяващата художествена сцена, оживеният нощен живот и прекрасната кухня допринасят за безспорния чар на града, както и двете му големи страсти – футболът и тангото. Ако можете, опитайте се да хванете мач между местните съперничещи отбори, Ривър Плейт и Бока, или обуйте обувките си за танци и се отправете на безплатни уроци по танго.

Ноември е и месецът, в който се празнува Международния джаз фестивал, Аржентинския открит турнир по поло, гей парада и Creamfields Буенос Айрес.

Истанбул Турция

Грандиозни джамии, средновековни кули и ултрамодерни небостъргачи доминират в силуета му. Под тях задушаващи хамами, екзотични чайни и оживени базари се сливат с луксозни търговски обекти, модерни ресторанти и галерии за съвременно изкуство в изискана смесица от старо и ново. И ето го, могъщият проток Босфор, решен да ги разкъса завинаги. Това е Истанбул, един от най-големите и драматични градове в света и мястото, където, отвъд всяко клише, Изтокът наистина се среща със Запада.

Комфортните дневни температури (около 15°C), достъпните цени на хотели и самолетни билети и по-късите опашки пред зашеметяващата Света София правят ноември един от най-добрите месеци за разглеждане на Истанбул. През това време на годината най-големият град в Турция не е нито твърде натоварен, нито твърде студен, което позволява на посетителите достатъчно място и време да се възхищават на великолепното му изкуство и архитектура.

Пиемонт, Италия

Почитаният фестивал на белия трюфел в Алба е достатъчна причина да посетите Пиемонт през ноември, но очарованието на втория по големина регион в Италия през есента далеч надхвърля тези ценни кулинарни деликатеси.

Има наградени вина (Бароло и Барбареско) и перфектни есенни пейзажи като пощенски картички в хълмовете на Ланге, чудесно запазени средновековни укрепления в Кандело, лечебни термални води в спа град Акуи Терме и невероятно автентична храна в Бра – родното място и щаб на движението Slow Food.

Торино, елегантната столица на Пиемонт, обградена от Алпите, е архитектурен празник на барокови дворци, площади с портици и засадени с дървета парижки булеварди, с прогресивна културна сцена и едни от най-добрите готварски изделия в Италия.

91-то издание на Международния панаир на белия трюфел в Алба се провежда от 9 октомври до 5 декември 2021 г. и целият регион ще бъде оживен с блещукащи коледни базари и вкусни панаири за бавно хранене, празнуващи всичко – от вино и сирене до кестени и шоколад.

Мексико

Мексико е страна с много различни пейзажи и микроклимати и най-доброто време за посещение зависи главно от региона и вида на пътуването, което търсите. Ноември обаче е идеален месец за посещение, независимо от дестинацията. Не само времето е приятно, но има по-малко туристи, по-ниски цени и множество културни атракции.

Сезонът на ураганите приключва, отстъпвайки място на по-светли и слънчеви дни, прекарани в излежаване на по-малко пренаселени плажове и плуване в топлото море. В Баха също нощите стават по-хладни, но все още има прекрасно време за плуване през деня.

Ако сте по-склонни към култура и наследство, в Оахака и Мексико Сити ви очакват поразителни тържества за Деня на мъртвите от 31 октомври до 2 ноември. Също така, очарователният колониален град Сан Мигел де Алиенде оживява с музика, изкуство и цветни традиции по време на ежегодния фестивал Calaca. В противен случай се отправете към Леон, Гуанахуато за най-големия фестивал на балони с горещ въздух в Латинска Америка.

Киото, Япония

Всяка година, по време на сезона на сакурата, хора от всички краища идват на тълпи, за да се полюбуват на грандиозните черешови цветове в Киото, но есенните цветове на града са също толкова възвишени.

През ноември старата столица на Япония, колкото и вълшебна да е, се превръща в мистериозна земя на богато украсени храмове и дзен-индуциращи градини – всички обвити в огнени кленови дървета. Пейзажът е покрит с мокет от есенни цветове, допълнени от меки температури и слънчево синьо небе.

Освен това храмовете и светилищата из града провеждат сезонни събития за осветяване през нощта, което прави преживяването още по-хипнотизиращо. Сред тях са храмът Kodaiji, който също предлага уникално прожекционно картографско шоу, и Kiyomizudera, известен със своята дървена веранда с изглед към Киото, издигаща се от море от червени и оранжеви дървета.

Исландия

Ако предпочитате ледниците пред слънчевите плажове и женското биле пред лате с  тиква, тогава пътуването до Исландия през ноември може да е промяната на пейзажа, от която се нуждаете.

Страната е красива през цялата година, но има редица уникални предимства, които отличават този месец от останалата част от годината. Съчетание от есен и зима, това е идеалното време за търсене на неуловимото Северно сияние, парти на любимия музикален фестивал на Iceland Airwaves и участие в дейности, свързани с лед и сняг, без тълпи.

Ноември предлага перфектните условия за разглеждане на ослепително сини пещери, походи по ледници и къпане в естествени горещи извори, докато сте заобиколени от снежна страна на чудесата. Смелите могат също да се впуснат в приключение за арктическо сърфиране край полуостров Рейкянес или да се насладят на уникалния шанс да се гмуркат с шнорхел/гмуркане между тектоничните плочи при пукнатината Силфра.

Междувременно в Рейкявик, странната столица на нацията, скачането в барове – придружено от вкусна исландска храна – е точното противоотровата срещу кратките, тъмни дни и студеното време навън.

Майорка, Испания

Майорка през ноември е за любителите на храната, любителите на културата и любителите на природата.

С изчезването на летните тълпи и забавянето на темпото, късните есенни посетители имат уникалната възможност да открият по-спокойна, по-автентична страна на най-големия испански Балеарски остров. Средната температура е около 15°C, но нито снежните планини, нито топлите слънчеви плажове са необичайни гледки през това време на годината.

Променящите се цветове на ноември, заедно с множеството местни панаири, правят провинцията радост за разглеждане. Dijous Bo in Inca е най-големият селскостопански панаир на острова и включва всичко – от музика на живо и художествени изложби до ежегоден конкурс за черно прасе на Майорка и търг.

Гъбите заемат централно място в годишния Fira de l’esclata-sang i de la Muntanya в Mancor de la Vall, а новото вино се отпразнува подобаващо с дегустации на вино, обиколки на винарни и много тапас на Festa del Vi в Санта Мария дел Ками. Има и популярен панаир на маслините в живописното село Каймари, фестивал, празнуващ меда от Майорка в Луби, и оживен, изпълнен със забавления панаир на тиквата в типичния селски град Муро.

Освен това можете да се скитате из красивата Палма на спокойствие, да опитате от все по-изтънчената кулинарна сцена, без да се борите за маса, и да се възхищавате на внушаващата й архитектура, влизайки в приказни готически църкви и художествени галерии по пътя.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html