неделя, 28 април 2024 г.

Верстапен дръпна с 19 точки за титлата във Формула 1

Снимки: Ред Бул
Макс Верстапен спечели Гран при на Мексико и увеличи аванса си на върха на генералното класиране във Формула 1. Пилотът на „Ред Бул“ стартира трети, но с невероятен спринт към първия завой матира двата болида на „Мерцедес“, които потеглиха от челната редица и ги изпревари. Шампионите пък получиха тежък удар, след като стартиралият от поулпозишън Валтери Ботас бе ударен от Даниел Рикиардо и се завъртя, а когато овладя автомобила си, вече беше последен.
Необезпокояван до края нидерландецът спечели състезанието и вече има 312,5 точки, а Хамилтън е втори с 293,5 т. Провалът на „сребърните стрели“ и двойният подиум на „Ред Бул“ пък заплете интригата в класирането при конструкторите – шампионите все още са начело с 478,5 т., но „червените бикове“ са само на 1 т. зад тях четири кръга преди края на сезона. Следващият старт е в Бразилия на 14 ноември.
Логично шефът на „Мерцедес“ Тото Волф пък не бе особено доволен от начина, по който Валтери Ботас стартира на пистата „Ерманос Родригес“. „Това не би трябвало да се случва. С две коли най-отпред изглежда отворихме пътя на Макс да заобиколи от външната страна. Завъртането след това и тоталната загуба на точки, когато Валтери можеше да е трети или четвърти, са най-меко казано дразнещи“, коментира Волф след състезанието. „Трябва да поздравим „Ред Бул“, защото темпото им просто бе на друго ниво. Не смятам, че бяхме в състояние да спечелим, дори да бяхме останали начело в първия завой, защото те щяха да ни заобиколят при питовете. За Люис това бе ограничение на щетите. А по отношение на конструкторския шампионат, завъртането на Валтери е наистина много болезнено“, каза Волф.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html