понеделник, 29 април 2024 г.

Латвия разреши уволняването на неваксинирани служители

снимка: euractiv

Латвийският парламент разреши на фирмите да уволняват работници, които отказват да получат ваксина срещу COVID-19, или да преминат на работа от разстояние, тъй като страната се бори с една от най-тежките вълни на COVID-19 в Европейския съюз.

Около 61% от възрастните в Латвия са напълно ваксинирани, по-малко от средното за Европейския съюз от 75%.

Страната беше първата в ЕС, която се върна към локдаун тази есен, тъй като случаите на COVID-19 нараснаха, и помоли други членове на ЕС за медицинска помощ, тъй като болниците не успяват да се погрижат за всички болни.

Новият закон позволява на фирмите да отстраняват неваксинираните без заплащане, ако откажат да получат инжекция за COVID-19 или, ако е възможно, да бъдат прехвърлени на дистанционна работа. След това те могат да уволнят служителите, ако не получат ваксината в рамките на три месеца от отстраняването.

„Има достатъчно основание да се смята, че такъв човек не е подходящ за длъжността“, написа латвийското правителство в писмо до парламента, обяснявайки мотивите.

Новите правила ще влязат в сила от 15 ноември, когато Латвия излиза от локдауна, и има изключения за тези, които имат медицински причини да не се ваксинират, като и  наскоро преболедувалите.

Преди това изискването за ваксина се прилагаше само за работници в здравеопазването, образованието и социалните грижи, съобщи латвийската обществена телевизия.

Източник: euractiv

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html