събота, 27 април 2024 г.

Скандали в „Демократична България“ за Лозан Панов

Лозан Панов с членове на инициативния му комитет
Снимка: БГНЕС

Сериозно напрежение тлее между „Демократична България“ и щаба на кандидата за президент на десницата Лозан Панов, съобщава вестник „Галерия“.

Хората на Христо Иванов и председателят на ДСБ Атанас Атанасов са напълно изолирани от кампанията на Панов и нямат право да участват с идеи и предложения за това как бившият шеф на ВКС да спечели повече гласове. Единственото, което „Демократична България“ трябва да прави, е… да плаща обиколката на Панов и екипа му из страната. Капката на търпението в ДБ преляла миналия петък, когато в офиса на ДСБ била изпратена фактура за 15 000 лева без никакви обяснения. В документа дори не било посочено за какво трябва да се платят тези пари.

Запознати с материята твърдят, че в средата на месеца е имало среща между Лозан Панов, вицето му Мария Касимова- Моасе и лидерите на „Демократична България“. На нея били уточнени сумите, които кандидатпрезидентската двойка може да похарчи в кампанията, както и за какво точно ще се отпускат парите. След това обаче планът бил променен, а договорките нарушени. От ДБ обаче нямало как да реагират и били принудени да плащат за всичко. В противен случай кампанията трябвало да бъде прекратена и Лозан Панов да остане без финансиране и практически да се откаже от участие в изборите.

За изявите на Лозан Панов и Мария Касимова изцяло и единствено отговаря бившата телевизионерка Ивет Добромирова. Мнозина подозират, че именно кадърът на БНТ е променил първоначалните договорки с „Демократична България“. Припомняме, че Ивет бе ангажирана от избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков да промотира неговия проект „Българско лято“. На предишните парламентарни избори партията на Божков не успя да влезе в парламента, а за тези дори не бе допусната за участие, след като той бе ударен от списъка „Матнитски“.

Очевидно след провала с „Българско лято“ Добромирова се е заела със задачата да окепази и кампанията на Лозан Панов, който иначе е един от водещите български юристи. Неслучайно в социалните мрежи бушува голямо недоволство срещу начина, по който Панов се представя пред избирателите – слаба посещаемост на събитията с негово участие, неясни послания, почти нулево присъствие в медиите извън официалните и задължителни показвания по големите телевизии.

Ивет Добромирова
Снимка: 168 часа

Според експерти в политическия маркетинг Лозан Панов се превръща в жертва на изключително слаб пиар и едва ли може да се надява на нещо повече от четвърто място в надпреварата за най-високия пост в държавата. Всички социологически измервания до момента показват, че той ще бъде изпреварен освен от Румен Радев и Анастас Герджиков, но и от кандидата и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, който се е откъснал пред него със значителна преднина.

Скандалите в градската десница се подсилват и от факта, че Ивет Добромирова е изолирала от кампанията хората, които издигнаха Лозан Панов за кандидат-президент. Такъв е случаят с „Протестна мрежа“ и един от нейните активисти Велислав Величков. Бившият депутат от СДС и пловдивски адвокат бе сред най-дейните агитатори за Панов преди около месец. Сега неговият глас изобщо не се чува, след като достъпът му до щаба на Лозан Панов практически е затворен.

Още преди началото на кампанията в средите на „Демократична България“ имаше сериозни противоречия, при това на най-високо ниво, кого да подкрепи коалицията за президентските избори. ДСБ на Атанас Атанасов наложи кандидатурата на Лозан Панов въпреки съпротивата на Христо Иванов. Лидерът на „Да, България“ настояваше коалицията да застане твърдо зад Румен Радев, като единствена сериозна пречка за завръщането на Бойко Борисов и ГЕРБ по някакъв начин във властта.

След няколкоседмични преговори, Иванов се съгласи на подкрепа за Панов, но негов приоритет си останаха парламентарните избори. Близки до Иванов твърдят, че бившият правосъден министър във второто правителство на Борисов е крайно недоволен от факта, че Лозан Панов му отне темата за съдебната реформа и я превърна в знаме на своята предизборна кампания. Както е известно, Иванов от години се бори за промяна в правосъдната система и е бесен, че друг се опитва да обере плодовете от реформата.

Според един от най-сериозните играчи в политическия маркетинг фактът, че Ивет Добромирова е поела пиар кампанията на Лозан Панов, вече го обрича на загуба. Той ще загуби не защото е некадърен, а защото зад него има зловредни хора. Посланията му са отправени към много тесен кръг от хора, които разбират от материята правосъдие и съдебна реформа. Останалите, а те са огромното мнозинство, дори нямат понятие за какво говори Панов, коментира експертът пред „Галерия“.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html