четвъртък, 2 май 2024 г.

Вижте лобистите за приемането на Северна Македония в ЕС

Асен Василев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Има ли дяволи до българския казан и дърпат ли от САЩ конците на наши политици година след като България блокира приемането на рамка за преговори със Скопие за членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС).

Блокирането бе направено официално от външния министър Екатерина Захариева от тогавашния кабинет на Бойко Борисов. Лошата новина за съседите дойде по време на видеоконферентно заседание на първите дипломати на страните членки на ЕС. И до днес приемането на Северна Македония, която има статут на кандидат-член от 2005 година, е единствената тема, по която президентът Румен Радев и бившият премиер Бойко Борисов нямат остри противоречия и имат сходни позиции.

И ако Радев, Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова гледат в една посока за това какво да е поведението на България спрямо Северна Македония, то новопоявилата се вълна от спасители, които бързо станаха част от актуалния политически мейнстрийм, дава сигнали в съвсем друга посока, пише вестник „Галерия“.

Потърсени за коментар по темата още преди година, от „Демократична България“ заявиха, че още работят по позицията си и я обсъждат. Тази работа и обсъжданията продължават ни повече, ни по-малко от 11 месеца и три седмици, защото и до днес от коалицията не дават ясни, еднопосочни сигнали по горещия казус. Очевидно е, че политиците, самоопределящи се като представители на модерната градска десница, са минали на инструктаж през офисите на олигарха Иво Прокопиев и им е обяснено да не заемат позиция срещу Северна Македония. Впрочем кръгът „Капитал“, който получава грантове и се грижи за интересите на сегашната неолиберална политическа върхушка във Вашингтон, на практика прокарва през медиите си новата американска стратегия за бъдещето на Балканите.

Миналата седмица напоително бе отразено изказването на щатския чиновник Габриел Ескобар, който се води заместник помощник държавен секретар по европейските въпроси, че посланикът на Щатите работи сериозно по темата за нарушаването на човешките права в България. Изказването дойде като отговор на питане на американската конгресменка Клаудия Тени какви стъпки предприема Вашингтон за признаването на „македонско малцинство“ в България.

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Толкова груб и циничен натиск върху България от страна на друга държава не е осъществяван от десетилетия. И не бива да имаме илюзии, че ще е по-различно след предстоящите парламентарни и президентски избори. На този фон непремерените изказвания на който и да е български политик се приемат с тревожност от хората у нас. И ако хора от десницата като Стефан Тафров открито бранят националните интереси, съвсем друго е усещането след изявления на хора като Радан Кънев, който още миналата година обяви за диелетантщина, предизборен популизъм и политическа безпросветност решението да се блокират преговорите със Северна Македония.

„Има много голям риск със своята позиция да постигнем затваряне прозореца на възможност за европейска интеграция на Република Северна Македония и Балканите в ЕС за непредсказуемо дълго време, с което да дадем огромен исторически бонус на онези сили, които си представят бъдеще, в което последният югоанклав оцелява завинаги в орбитите на Белград, Москва и Пекин“, заяви тогава Христо Иванов. Днес щатският чиновник Габриел Ескобар казва на практика същото и определя всички страни, които работят против разширяването на ЕС, за агенти на Москва. Впрочем така става ясен първоизточникът на тезата, поднесена ни от Христо Иванов още преди година.

Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“ са на категоричното мнение, че Северна Македония трябва задължително да стане член на ЕС. Кирил Петков заявява по темата, че трябва да се защитават интересите на българското малцинство от официалните власти в Скопие. Вкарването на термина „българско малцинство“ обаче удря по интересите на България, защото означава, че корените не са общи, а имаме привнесено малцинство от България. Подобна трактовка обслужва македонските шовинисти. Попитан дали защитава американските интереси на Балканите и у нас, Петков е категоричен, че защитавал българските интереси. „Ако те съвпадат с интересите на една от големите сили, още по-добре“, откровеничи харвардският възпитаник, прочул се и в Брюксел с конституционните нарушения около двойното си гражданство.

Източник: в-к „Галерия“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html