понеделник, 29 април 2024 г.

Видяха последното издишване на звезда, преди да умре

Снимка: NASA, ESA, Ryan Foley/UCSC, Joseph DePasquale/STScI

Учените забелязаха експлодираща звезда в една от двойката галактики, известни като Галактики на пеперудата (показани). Наблюденията на тази свръхнова (ярката точка).  Часовете и дните след нейното избухване показаха подробности от живота на звездата точно преди нейната смърт. Безумната надпревара за наблюдение на моментите след смъртта на звезда помага на учените да разберат как звездата е изживяла последната си година.

Астрономите съобщиха за експлодиращата звезда само 18 часа след като тя избухна на 31 март 2020 г. в галактика на около 60 милиона светлинни години от Земята в купа Дева. Свръхновата се е появила в част от небето, която вече е наблюдавана от сателита за изследване на транзитни екзопланети на НАСА, който следи и праща изображения на големи части от небето на всеки 30 минути. И екип от учени бързо разбра, че данните ще проследяват точно как се променя изригването с течение на времето, което го прави идеално по-нататъшно изследване.

За да научи още повече, екипът започна да наблюдава свръхновата с различни телескопи през следващите часове и дни и дори организира промяна в плановете за космическия телескоп Хъбъл. Това осигури наблюдаване на спектъра на свръхновата, отчитане на нейната светлина, разделена по дължина на вълната в различни моменти след взрива.

Всички тези данни разкриват, че през последната година от живота си звездата е изхвърлила някои от външните си слоеве в космоса, съобщават изследователите на 26 октомври 2021г. в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Количеството изхвърлен материал е около 0,23 пъти масата на Слънцето, изчислява екипът. Когато свръхновата избухва, тя изстрелва ударна вълна, която преминава през изхвърления материал малко след експлозията, генерирайки светлина, уловена от телескопите.

Когато големите звезди се приближават до смъртта, те могат да започнат да се държат хаотично. Застаряващите звезди сливат все по-тежки елементи в своите ядра. За тази звезда преминаването към сливане на кислород би могло да предизвика това отделяне през последната й година, предполага астрофизикът Самапорн Тинянонт от Калифорнийския университет в Санта Круз и негови колеги. „В последните няколко години от живота си тези звезди са като увеселително влакче в парк“, казва Тинянонт.

Учените се надяват, че това „влакче“ може да им помогне да разпознаят белезите, които подсказват кога други звезди са на път да избухнат.

Източник: ScienceNews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html