неделя, 28 април 2024 г.

Опозицията печели местните избори, Зоран Заев подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове. На пресконфенренция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция. Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на „Северна“ към името на република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македния стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс.

В битката за столицата Скопие досегашният кмет Петре Шилегов получава 39%, а Данела Арсовска, която бе подкрепена от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ има 57 на сто. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ в Охрид Кирил Пецаков има 56%, а Константин Георгиевски от СДСМ – 41%. В Битоля Тони Коняковски от ВМРО -ДПМНЕ получава 51%, а Христо Кондовски от СДСМ 45%.

Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети губи в Тетово и Гостивар. ДСИ е основният коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. Теута Арифи /ДСИ/ призна загубата в Тетово и поздрави победителя от Беса Билал Касами. Кандидатът от Албанският алианс Арбен Таравари съобщи, че е спечелил в Гостивар и добави, че от утре започват преговори за съставяне на ново парламентарно мнозинство и ново управление.

Според председателя на Държавната избирателна комисия Александър Дащевски гласуването ще продължи в няколко избирателни секции, където изборният процес беше прекъснат за повече от час. Удълженото гласуване ще продължи толкова, колкото е траело прекъсването.

По данни на ДИК избирателната активност до 18:30 часа е 48,88%. На втория тур на седмите местни избори гражданите гласуваха за кметове в общо 44 общини в 2481 избирателни секции. В тези общини право на глас имат 1 353 990 избиратели.

Източник: БГНЕС

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html