събота, 27 април 2024 г.

С изложба за Васил Друмев отбелязват Деня на будителите във Велико Търново

Снимка: Wikipedia

Изложба показва познатия и непознат Васил Друмев – Митрополит Климент Търновски и епископ Браницки в Деня на будителите. На 1 ноември ще бъдат чествани 180 години от рождението на Васил Друмев – митрополит Климент Търновски и 120 години от смъртта му, съобщава БТА.

Годишнините ще бъдат отбелязани в рамките на националния форум „Литературно Търново“, с тема „Светла и трайна бъднина“. Първата част от честването ще бъде изложба на открито, която ще бъде експонирана на улица „Независимост“ пред Факултета по изобразителни изкуства. Тя ще представи многоликия образ на Васил Друмев – митрополит Климент Търновски, епископ Браницки.

В старопечатния фонд на читалището се пазят негови произведения, публикувани в списание „Български книжици“ и вестник „Съветник“ от 1860-1864 г., както и издание на повестта му „Нещастна фамилия“ от 1873 г. Връзката му с Търново е много голяма, независимо в какво поприще се е изявявал Васил Друмев.

Митрополит Климент е погребан в притвора на катедралния храм във Велико Търново. Той умира през 1901 г. в София, но според църковните правила е погребан в Търново, където е била неговата енория.

Васил Друмев е сред съоснователите на Книжовното дружество в Браила, един от съучредителите на Българския червен кръст, като става негов почетен председател, активен член на Консервативната партия, депутат в Учредителното и в Първото Велико народно събрание. Бил е ректор на Духовната семинария в Петропавловския манастир. Девическата гимназия във Велико Търново след неговата смърт приема името „Митрополит Климент Търновски“.

От всички периоди от неговия живот – изследвани или в процес на проучване, ще бъдат представени документи и снимки, които жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят в изложбата, която ще бъде открита от 13.00 часа в Деня на будителите – 1 ноември.

Вещи, медали и запазени в различни институции снимки на възрожденеца ще бъдат представени от 14.00 часа във фоайето на читалище „Надежда“, а от 14.15 часа ще започне и научният форум с участието на учени и изследователи от Великотърновския университет, от Шуменския университет, от Великотърновската Света митрополия, от музеите и библиотеките във Велико Търново и Шумен, от Съюза на българските писатели, както и от Дирекция „Архиви“.
В театралния салон на читалището от 16.30 часа актьори ще представят фрагменти от пиесата „Иванко – убиецът на Асеня“.

Източник: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html