неделя, 28 април 2024 г.

На нашата художничка Лика Янко кръстиха централна алея в Албания

Снимка: Министерство на културата на Република България

От 22 октомври централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко. В официалната церемония по именуването са взели участие министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани, както и албанската зам.-министърка на културата, д-р Мери Кумбе.

Пейзаж от Родопите. Частна колекция. Снимка: АНТЕНИ

В словото си по време на откриването министър Минеков е изтъкнал своята убеденост и вяра, че така, както улиците и алеите в парковете са сред най-важните артерии на един град, които свързват хората в него, Лика Янко ще продължи да свързва България и Албания, нашите две приятелски страни, предоставяйки ни нови възможности за срещи в изкуството.

Снимка: Галерия Лоранъ

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът на Лика Янко е пълен с много премеждия и трудности, преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля”. Творбите й са повлияни както от френските художници и от Винсент ван Гог, така и от духовните пространства на България и Албания. „За мен е чест да присъствам на именуването на централната алея в градския парк на Белш на емблематичната и космополитна Лика Янко. Връзката между българите и албанците не е от вчера, а искреното приятелство между народите ни датира вероятно от преди сключените официални дипломатически договори между държавите ни. Вярвам, че личността на Лика Янко е още едно потвърждение за това“, е подчертал министър Минеков в словото си. Той е благодарил на екипите на кметството на град Белш и на посолството ни в албанската столица, като е изразил надежда, че събитието е още един повод за активизирането на двустранните ни отношения в областта на културата.

Източник: Министерство на културата на Република България

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html