събота, 27 април 2024 г.

„АББА“ обяви, че след концерта групата се разпада завинаги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки новия албум и предстоящото турне шведската поп група AББA обяви, че се разпада завинаги. Но това ще бъде след виртуалния концерт с т. нар „Абатари” и други планирани представления.

„Това е краят! Това, второто разпускане, е различно от това през 1982 г. Тогава не казах, че АББА никога няма да се събере повторно. Но сега мога да ви кажа: този път определено е краят“, каза пред „Гардиън“ известният член на групата Бени Андершон (74).

Агнета, Фрида, Бени и Бьорн днес

Светът обаче все още има какво да очаква, тъй като новият им албум с 10 песни „Voyage“ ще излезе на 5 ноември, а билетите за едноименното турне, насрочено за 2022 г., са в продажба.

Четворката в златните години на сцената

Песента „Don’t Shut Me Down“ вече е слушана над 25 милиона пъти в Spotify, а „I Still Have Faith in You“ – повече от 15 милиона пъти. Световни хитове като „Dancing Queen“, „Gimme!“ и „Mamma Mia“ вече имат деветцифрен брой слушане в стрийминг платформите.

Предстоящите концерти на АББА са представени като революционни. В продължение на 5 седмици всеки от групата е бил заснет от 160 камери, за да може да се изработят аватарите. Бьорн Улвеус ги нарича аббатари.

За шоуто на 22 май 2022 в Олимпийския парк в Лондон се изгражда специална сцена, наречена „АББА арена“ с 3000 места, на която по време на спектакъла ще свири група от 10 души. Ще бъдат изпълнени 22 от най-известните хитове на АББА, включително Мама Миа и Ватерло.

Билетите за шоуто ще бъдат пуснати на 7 септември. Това е първата съвместна изява на квартета, след като се разделиха преди 40 години.

Екип от 850 души от компанията за ефекти на Джордж Лукас Industrial Light & Magic е проектирал и анимирал аватарите.

По време на подготовката на шоуто са били използвани специални сензори, които записват движенията на вече възрастните музиканти от АББА, за да накарат младите им „копия“ да се движат възможно най-реалистично.

„Агнета, Фрида, Бени и Бьорн излязоха на на сцената пред 160 камери и приблизително същия брой работещи по с визуалните ефекти“, разказва продуцентът Лудвиг Андерсон. За пет седмици те идеално изпълниха всички песни, които ще бъдат използвани в това шоу, допълва той.

Кадрите са режисирани от Бейли Уолш и продуцирани от Йохан Ренк, режисьор на телевизионния минисериал „Чернобил“, носител на „Еми“, и Свана Гисла, която работи с Ренк върху видеоклипове за последния албум на Дейвид Боуи – Blackstar.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html