неделя, 28 април 2024 г.

Посетете Сикстинската капела в Лондон

Изложба „Сикстинската капела“ в Лондон, снимки: euronews

„Добре дошли в Сикстинската капела на Тотнъм“. Това са думите, които ще ви посрещнат, когато влизате в английския шедьовър на Микеланджело – копие на Сикстинската капела в реални размери, издигнато в индустриален имот в Тотнъм Хейл, Лондон.

И ако мястото ви изглежда като малко вероятно за пресъздаване на едно от най-свещените места на християнския свят, то това е, защото е точно така. Има много малко свещенни неща в съседство – строителни обекти, съсредоточени около търговски парк, непривлекателна жп гара и пътни артерии.

Но влезте в изложбата и нещата започват да се усещат по много по-различен начин.

Автомобилните клаксони се заменят с хорова музика. Лампите с ниско ниво изместват блясъка на неоновите надписи. Дори стонът на ъндърграунда заглъхва сред бърборенето на събиращите се тълпи.

Нов поглед към творението на Микеланджело

В комплект с ролетни щори и велпапе, този склад не е конвенционалната обстановка за изложба от Висшия ренесанс.

За разлика от Ватикана – където предварителната резервация е от съществено значение – посетителите на тази атракция се появяват на път за вкъщи от работа, на път за йога или след като вземат децата си от училище.

Картините, висящи от стените, съживяват съвършенството на работата на Микеланджело по начин, който е достъпен за всички. Те са пълни с реалистична текстура, детайлни движения на четката и безпогрешно усещане за точност. Можете дори да ги докоснете.

Още по-добре, те са разположени на нивото на очите, което позволява на гостите да видят невиждани досега подробности на много обичаните композиции на художника.

Лондонската срещу оригиналната Сикстинска капела

За да се докоснете до Сикстинската капела първо е необходимо да си направите резервация. Чакането на опашка ще ви отнеме часове, в зависимост от сезона. Пролетта и лятото са предпочитани за посещение и тогава висенето под жаркото италианско слънце ще ви отнеме поне 3 часа.

Музеят на Ватикана се състои от поредица коридори, която може да се похвали с великолепен набор от бижута, картини и църковни реликви. Сикстинската капела е задължителна за всеки, който посещава Рим, и то с добра причина. Има нещо грандиозно в сложната колекция от фрески, които украсяват тавана, вдъхвайки живот на Книгата Битие по несравним начин.

За мнозина религиозното значение на творбата ги докарва до сълзи. Но за съжаление има и друга причина, поради която бихте могли да се просълзите…

Веднъж стигнали до заветната цел, бързо се озовавате погълнати от тълпа ентусиазирани туристи, всички отчаяни да се насладят на момента в „най-посещаваната стая в света“. Ще бъдете настъпвани, блъскани и притискани. Охранителите ще провикват „Silenzio!“ (Тихо!) на всеки, който се осмели да говори, а полицаи от Ватикана ще отнемат фотоапарати, камери и телефони от всеки, който се опита да направи снимка. 

И рязко усещането за святост и духовност е заменено от чисто меркантилната човечност.

Репликата представя нещо различно

С над пет милиона туристи, които посещават Сикстинската капела всяка година, може би не е изненада, че изложби като тази стават все по-чести. Самата Ватикана изрази опасения относно броя на гостите, които посещават най-популярните забележителности.

За разлика от това, Сикстинската капела в Тотнъм се усеща като глътка свеж въздух. Няма опашки, претъпкани преддверия или крещяща охрана.

Репликата, която в момента е на турне в градове по целия свят, превежда посетителите през историята на картините на художника по спокоен начин, като ги насърчава да обмислят въздействието на всяка композиция.

За гостите, които искат да задълбочат библейските си познания, е на разположение аудио ръководство, докато информационните табла, разпръснати около пода, предлагат допълнителна информация. Има дори видео инсталация за желаещите да се отпуснат и да научат повече за ренесансовия майстор.

Сикстинската капела на Микеланджело: Изложбата може да бъде посетена в Лондон до януари 2022 г.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html