неделя, 28 април 2024 г.

Огромна комета се насочва към нас след пауза от 3,5 милиона години

Илюстрация: Sci-news.com

Учените са възхитени. Огромна комета – вероятно най-голямата, откривана някога – се движи към вътрешната Слънчева система с очаквано време на пристигане от 10 години според ново изследване, публикувано в arXiv.org. Тя е известна като кометата на Бернардинели-Бернщайн и е най-малко 62 мили (100 километра) в диаметър – около 1000 пъти по-масивна от типичната комета.

Тя е толкова голяма, че астрономите преди това са я бъркали с планета джудже.  Определена е като комета чак през юни 2021 г. По-внимателният анализ на обекта разкрива, че той се движи бързо през облака на Оорт – огромно сметище от ледени скали на милиарди мили от Земята.

Изглежда че обектът се е насочил към нас и дори има светеща опашка, или „кома“ зад себе си — ясна индикация за ледена комета, приближаваща се към относително топлата вътрешна Слънчева система.

Сега изследователите са проучили по-подробно масивната комета и имат нови оценки за нейното пътуване към Слънцето. Като начало огромната скала не представлява заплаха за Земята. В момента Бернардинели-Бернщайн (BB) пътува през облака Оорт на около 29 пъти разстоянието между Земята и Слънцето, или 29 астрономически единици (AU). Най-близкото приближаване на кометата до Земята ще се случи някъде през 2031 г., когато учените прогнозират, че кометата ще се втурне в рамките на 10,97 AU от Слънцето – поставяйки я точно извън орбитата на Сатурн, според изследователите.

Макар това да е достатъчно далеч от Земята, че хората няма да могат да я видят без телескопи, разстоянието е значително по-близо от последното посещение на скалата в нашата част от Слънчевата система. След моделиране на траекторията на кометата авторите на изследването са изчислили, че BB е направила последния си подход преди 3,5 милиона години, идвайки в рамките на 18 AU от Слънцето. Оттогава кометата е пътувала на 40 000 AU дълбоко в мистериозния облак на Оорт, според изследователите.

„Ние заключаваме, че BB е „нова“ комета, в смисъл, че няма доказателства за предишен подход, по-близък от 18 AU“, пишат изследователите в своето проучване. С други думи, хората никога не са го виждали преди.

Дължим нашата представа за голямата, далечна комета на Dark Energy Survey (DES) – проект за изследване на разширяването на Вселената, който се провежда между август 2013 г. и януари 2019 г. По време на проучването астрономите картографират 300 милиона галактики в южното небе, откривайки повече от 800 неизвестни досега обекта отвъд орбитата на Нептун. Кометата Бернардинели-Бернщайн е един от тези обекти.

Изследователите имат достатъчно време да проучат масивната комета, докато тя се приближава все по-близо до Земята през следващото десетилетие. По-внимателният поглед към скалата може да помогне на учените да разберат малко повече за химическия състав на ранната Слънчева система, тъй като се смята, че кометите от облака Оорт са относително непроменени, тъй като са били изхвърлени от Слънцето преди милиарди години.

Източник: Live ski-NCE

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html