неделя, 28 април 2024 г.

Какво следва от решението на КС за Кирил Петков?

Кирил Петков и Асен Василев в Пловдив. Снимка: интернет

КС реши с 11 гласа „за“, че президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за служебен министър на икономиката в противоречие на основния закон на България. В онзи момент Кирил Петков е имал двойно гражданство – българско и канадско. Какво следва от решението на висшите магистрати?

За самия Кирил Петков последствия няма да има никакви, включително и такива за участието му в изборите сега. От август той вече не е канадски гражданин, а само български, както изисква Конституцията. Различни източници твърдят, включително и пред „Антени“, че в мотивите на съдиите е записано, че няма проблем с подписаните документи и решения на Кирил Петков като министър. Според бившия конституционен съдия Пламен Киров обаче това не е така. „След като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща – всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви правни последици. Това е процедура вече пред ВАС“, заяви Киров и допълни, че би трябвало Петков да си върне заплатите като министър и командировъчните си.

Президентът Румен Радев се намира в деликатна ситуация. За него също няма преки последствия, но е възможно да му се потърси отговорност по член 103 от Конституцията, твърди още Киров. Той обаче уточнява, че държавният глава се е предоверил на Кирил Петков и това не е било умишлено нарушение.

Източници от юридическите среди заявиха пред „Антени“, че КС съвсем правилно е отхвърлил възможността Кирил Петков публично да обяви своите мотиви пред съда. Кирил Петков не е част от този спор, КС гледа дали указ на президента е противоконституционен. Проблемът на Кирил Петков е проблем на прокуратурата, която го разследва за подадени неверни данни. Играта на бившия служебен министър е свързана с това, че иска да се изправи пред магистратите и да говори публично, пред всички. С други думи да вкара КС в предизборната си кампания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html