събота, 27 април 2024 г.

Димитър Пенев се бори с фатална болест

Снимка: БГНЕС

Легендарният треньор по футбол Димитър Пенев се бори с тежък здравословен проблем, научи вестник „Галерия“ от свои източници в спортните среди. Това е и причината Пената да отслабне толкова много през последните месеци. Болестта му е сериозна, а лечението дълго и тежко.

Тръгнаха слухове, че чичо Митко, както го наричат приятелски във футболните среди, се е стопил заради проблеми с алкохола, но негови близки са категорични, че от поне десет години легендарният стратег от Мировяне не близва никакви твърди напитки, а само на празници си позволява по чаша бяло вино. Въпреки изпитанието, през което минава, откривателят на някои от най-големите ни таланти във футбола не е загубил прословутото си чувство си за хумор и ведрия си дух.

Вярва, че ще пребори коварната болест,

и се старае да живее както преди. Не спира да дава интервюта за различни телевизии, като особено активен беше по време на Конгреса за избор на президент на БФС. Пенев участва и в новата кампания на Българския спортен тотализатор, а през лятото се снима в реклама с участието на големия Христо Стоичков и Славчо Пеев. Във видеото актьорът е почти безмълвен, а Ицо се обръща към Чичо Митко, който допринася изключително много за голямата слава на България на световното в САЩ през 1994 година.

През юли Пената отбеляза своя 76-и рожден ден тихо и скромно с най-близките си в дома си в столичния квартал „Изток“.

Включи се и в парламентарните избори през април като кандидат-депутат от „Воля“ и НФСБ. „Ако друга партия ме беше поканила, щях да приема.

Животът ми е към края си, време е да опитам малко от политиката“,

призна тогава Пената, който така и не стана депутат.

Преди години пък стратегът от Мировяне лежа във Военномедицинска академия заради проблеми със сърцето, а оттогава се поддържа постоянно с лекарства. Откакто ги взема обаче, се чувства по-добре.

Той и не спира да работи. Когато е в София, денят му минава на стадиона на ЦСКА, върши си задачите и гледа мачове. През лятото всеки ден е в родното си село Мировяне, където по думите му „преспива“, защото гледа стока. „Имам си пъдпъдъци и зайци. Подарявам ги на приятели, но много се грижа за тях. Като деца ги гледам! Имам си любим специалитет и това е патладжан, пълнен с месо от пъдпъдък. Много е вкусно! Привързан съм към животните си“, признава треньорът, припомняйки си, че цял живот е имал животни, за които се е грижил.

Като дете Пената и вуйчо му водят кравите на паша,

а следобед тича след топката. „Винаги бих се върнал да си живея само на село. Много страни в света съм обиколил, но мисълта винаги ми е била да се прибера в България, за да има поколение, наследство. Както, Бог да ги прости, и по-старите родители си отидоха, и следващите, ние сме длъжни да наследяваме тези места и да знаем откъде сме израснали“, разсъждава философски легендарният треньор, който твърди, че най-голямото му качество като футболен стратег е, че мисли като шахматист – с два хода напред.

През годините няколко пъти поред протестира, че не получава доживотна пенсия като олимпийските медалисти. Димитър Пенев изведе България до бронза в САЩ ’94, но получи само еднократна премия от 200 000 долара, и то не от държавата, а от Футболния съюз. Пената се разминава с олимпийската пенсия през есента на 1968 г. Тогава той е определен да играе в първия тим на България за световната квалификация срещу Холандия в София. По същото време вървят игрите в Мексико.

За там заминава олимпийският ни тим, съставен от резерви. Те печелят сребърните медали. Повече от 30 години след това у нас бяха въведени пожизнени олимпийски пенсии. И така футболистите от мексиканската олимпиада, вече на възраст, се оказаха с пари всеки месец. А Димитър Пенев и футболистите от САЩ ’94 пиха по една студена вода. „С моите 800 лева дали съм доволен или не, какво значение има вече? Не искам да се оплаквам, защото има хора, които може да скочат и да кажат: „Какво още иска този човек?“, споделя треньорът.

76-годишната футболна звезда

живее в изцяло женско царство.

Със съпругата си Надежда са заедно от половин век. Тя е опора на спортната легенда и цял живот избягва публичността. Запознават се случайно, след като Пената преминава при „червените“. С националния отбор заминават в Хасково на подготовка за световното в Англия. По това време в града е и циркова трупа, в която с пластичен етюд участват близначките акробатки Вяра и Надежда. Чичо им е известният навремето артист Пенчо Петров. В Хасково красивите момичета се запознават с Димитър Пенев и Борис Гаганелов, определян като най-скромния от знаменитите футболисти на ЦСКА. Пената се харесва с Надежда, а Борис хлътва по Вяра. Сватбите обаче не идват бързо, първо една-две години само излизат. Настъпва 1967, когато ЦСКА играе в първенството за Купата на европейските шампиони. Преди третия решаващ мач на „червените“ с „Интер“ в Милано през април Пенев и Гаганелов вече мислят да сключат брак с близначките. „Бяхме се договорили, че ако бием, ще се оженим след финала, но паднахме в третия мач.

И сватбата стана на 5 май 1967 г.

Същия ден играхме със „Спартак-София“. Подписахме, булките дойдоха, излязоха на терена и биха център, а ние паднахме с един на нула. Егати късмета!“, връща се назад в спомените си Пената. Дъщеря им Екатерина дарява него и Надежда с две внучки – Димитра и Надежда. Името на малката не идва от баба й, а е избрано по футболна линия. Момичето се появява на бял свят преди знаменитото световно в САЩ през 1994 г. „Казах, че тя ще е моята „Надежда“ за успех“, спомня си Димитър Пенев и кръщава втората си внучка с едно от най-красивите имена. От по-голямата пък Стратега има и правнучка на шест години Никол.

 

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html