неделя, 28 април 2024 г.

Георги Гергов и Портних вземат панаира от Пловдив

Георги Гергов
Снимка: БГНЕС

Олигархът Георги Гергов може да завладее изцяло Пловдивския панаир чрез фирмата си „Пълдин туристинвест“ АД на 16 ноември, съобщава вестник „Галерия“. Грандиозната далавера се подготвя в момента и активни участници в нея са община Варна и кметът на морската столица Иван Портних.

За 16 ноември е обявено събрание на акционерите в „Международен панаир Пловдив“, в което се предвижда прегрупиране на капитала на дружеството. Варненската община в момента има 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, които представляват 29% от капитала на панаира. Другите основни акционери в него са държавата чрез Министерството на икономиката с малко над 20% и „Пълдин туринвест“ АД с 50,3 процента. Портних предвижда да даде своите 29% за управление на „Пълдин туринвест“ АД и така на практика пловдивското дружество, контролирано от Гергов, ще управлява 79,3% от „Международен панаир Пловдив“ АД, което ще му даде право да взима еднолични решения за панаира дори и при изискване за квалифицирано мнозинство. С други думи, когато се осъществи планът, Георги Гергов може да поиска да разруши палатите на панаира и да построи на тяхно място нов квартал например.

Иван Портних
Снимка: Live.varna.bg

Преди десет дни варненският кмет Иван Портних е изпратил докладна записка до общинския съвет в града, в която се предлага апортирането на акциите на община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин туринвест“ АД да бъде разгледано и съответно одобрено. Мотивите на Портних са, че по този начин Варна ще стане акционер в по-голямо и сигурно дружество, с възможности за разнообразна дейност.

Пловдивските съветници обаче са против тази далавера, защото вторият град в България ще загуби част от дела си в панаира. Заместник-кметът на Пловдив по финансите Величко Родопски вече е предложил на общинарите да гласуват против увеличаването на капитала на общото дружество. Родопски внимателно проучил всички подводни камъни в подготвения договор. Например той е против промяната в устава, с която се разрешава един акционер да се разпорежда с акциите си без ограничения и както намери за добре. Срещу действията на варненските общинари са и част от съветниците в града, които припомнят, че има решение на общинския съвет акциите да бъдат подарени на държавата. Решението е от 2017 година, но то до момента не е изпълнено.

Далаверата около Пловдивския панаир е продължение на измамата с така наречената „дупка“ в центъра на Варна, където Гергов трябваше да построи търговски център. Той така и не го направи, но изнуди общината да му плати баснословната сума от 43 милиона лева, за да се откаже от мястото. Парите бяха осигурени от държавния бюджет. Припомняме, че и тогава Гергов на няколко пъти вдигаше капитала на дружеството и на практика изхвърли от общата фирма община Варна. Основният аргумент на кмета на Варна Иван Портних да предложи изкупуването на дупката беше, че тя загрозява центъра на града и е опасна за преминаващите.

Сега всичко е в ръцете на служебното правителство на Стефан Янев. Противниците на сделката призоваха пловдивския кмет Здравко Димитров да използва дните до общото събрание на акционерите и да се обърне към колегата си по длъжност и партия Иван Портних да оттегли предложението си. Предвид разпределението на силите в местния парламент обаче, решението най-вероятно ще мине. Последният шанс тогава е да се намеси държавата и да възпрепятства схемата на Гергов за пълно овладяване на Пловдивския панаир. Областният управител на Пловдив има правомощията да внесе в Административния съд искане за спиране на решения на общото събрание на акционерите в дружества, в които акционер e държавата или общините. Отделен въпрос е дали ще има воля за такава стъпка.

Според запознати връзка с предстоящата кражба на Пловдивския панаир има и куриозното уволнение на областния управител на Пловдив Ангел Стоев преди седмица. Правителството първо отстрани Стоев от поста, но ден по-късно го назначи отново. Като директор на пловдивската ДАНС именно Стоев започна проверки за така нареченото „преструктуриране“ на „Международен панаир Пловдив“, когато дружеството беше придобито от Георги Гергов с юридически похвати.

 

Сергей Станишев
Снимка: Агенция „Фокус”

Прокуратурата води разследване за „кражбата на века“

Главната прокуратура вече повече от година води разследване за скритата приватизация на Международния панаир в Пловдив. Миналото лято разследващите бяха сезирани от група депутати, начело с бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски. Засега обаче резултат няма и Георги Гергов продължава да трупа милиони в сметките си. През ноември 2009 г. в МВР и до тогавашния главен прокурор Борис Велчев също е подаден сигнал – от полицай от Икономическата полиция в Пловдив. В сигнала се описва схема, чрез която бизнесменът и тогавашен лидер на БСП- Пловдив Георги Гергов е придобил контрола върху Пловдивския панаир. Към този момент панаирът е държавно дружество, което е в забранителния списък за приватизация. След действията на Икономическото министерство и съда тази приватизация се осъществява. Най-скандалното е, че Гергов е допуснат като акционер без търг и конкурс от държавата. След това Пловдивският окръжен съд одобрява съмнително високи оценки за имотите на Георги Гергов, които той апортира в панаира. Тогава съдът е председателстван от Сотир Цацаров, който после стана главен прокурор, а сега е председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html