събота, 27 април 2024 г.

Вдовицата на Кюлев продаде имотите му

Емил Кюлев
Снимка: dir.bg

16 години след убийството на Емил Кюлев вдовицата му Весела се разделя и с последните наследени от него имоти за милиони, показва проверка на вестник „Галерия“. 

Весела Кюлева
Снимка: 24 часа

Банкерът и бивш соцмилиционер Кюлев беше застрелян на столичния бул. „България“ на 26 октомври 2005 г., а убийството му не е разкрито и до днес. Бизнес империята му беше наследена от втората му съпруга Весела. Оттогава тя осребри по-голямата част от активите на фирмите му, които минаха в нейни ръце след знаковото убийство. Първо продаде ДЗИ, след това сградата на жълтите павета, която купи пътният бос Велико Желев, и много други активи. Те са на фирмата й „Сердика Пропъртис“. През лятото на тази година акционерното дружество със специална инвестиционна цел е обявено за ликвидация, сочи справка в Търговския регистър. Един от малкото останали имоти – над декар и половина до Смолян, е продаден през лятото. Сграда на бул. „Витоша“ и ул. „Кърниградска“ също е обявена за продан, а тузарски жилищен комплекс в полите на планината е прехвърлен на друга фирма на Весела Кюлева. „Сердика Пропъртис“ скоро прекратява и участието си на фондовата борса.

Засега Кюлева запазва ваканционния комплекс „Ривиера“ до Варна и гранд хотел „Сандански“, които също са наследство от покойния й мъж.

Весела Кюлева е единствената вдовица на разстреляните герои от прехода, която успя да запази и дори да умножи богатството на съпруга си. Тя наследи всички банкови сметки, фирми и имоти от него. От години живее в Швейцария и няма нищо общо както със сина на Кюлев от първия му брак, така и с брат му Юрий. Фамилията на бившия милиционер, който се превърна във втория най-богат човек у нас, не успя да вземе и малко парче от инвестициите, които той беше направил. За сметка на това Весела Кюлева печели милиони всяка година от наеми на огромни сгради и от продажба на имоти в цялата страна, стопанисва туристическия комплекс „Ривиера“ на Слънчев ден, интерхотел Сандански и редица други бизнеси, които й останаха от Кюлев. Говори се, че инвестициите й зад граница са за над половин милиард евро и печели добре от тях. В последните години не се е връщала и за панихидата на Кюлев.

Вторият мъж на Весела Кюлева, бившият футболист Мартин Станков, от няколко години също не е част от империята й. Слухове периодично ги разделят и събират отново. Разследването за убийството на Кюлев отдавна е спряно. За последно през 2011 г. за убиец беше нарочен Георги Петков-Дачи, който после беше осъден за покушенията над Камен Куката и Ивайло Иванов-Джованито. Дачи беше посочен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като член на групата на „Килърите“. После обаче го извадиха от нея заради липса на доказателства, както, между другото, винаги се случва след изяви на плачевно известния бивш вътрешен министър. Версията беше, че Георги Вълев е поръчал Кюлев да бъде убит заради спорове за акциите на „ДЗИ банк“, която погълна фалиралата „Тракия банк“. В последната участие имаше братът на Георги Вълев. Тази хипотеза обаче бързо пропадна.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html