неделя, 28 април 2024 г.

Премиера на фотокнигата на Гаро Кешишян „От упор“

Снимка: галерия „Синтезис“

Днес, 26 октомври, от 18:00 часа, в галерия „Синтезис“ ще бъде премиерата на книгата от „От упор“ в присъствието на автора. Това е първата монография, представяща работата на фотографа Гаро Кешиян на български език. Тя включва над 100 фотографии от негови емблематични серии като: „Старата леярна”, „Цигани”, „Строителни войски” и „Арменци”. Съставител на книга е Красимир Машев, а съдържанието е поднесено под формата на диалог с Гаро Кешишян. В него са описани многожество истории, случки, хора и места – лични преживявания на фотографа.

Баща ми казваше: “Виж моето момче, само човекът, който гледа надолу и слепецът няма да видят падаща звезда.”
И аз тогава му казах: “Татко, татко… знаеш ли докато говориш тези неща, каква гледка изпусна на небето.”
Години след това разбрах защо хората забиват взор в земята и само слепецът с бялото на очите имитира поглед нагоре. Е в момент на вдъхновение или по-точно в момент на заблуждение, може би, реших да подарявам очите си на другите. Нищо повече. Нищo!“
Гаро Кешишян

За автора:
Гаро Кешишян е един от един от най-значимите български фотографи. Роден е в гр. Варна през 1946 г. в семейство на арменци. В периода 1971 – 1981 г. работи като инженер-технолог в металургичната промишленост.

След 1976 г. негови работи са показвани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Финландия и Япония. Участва в някои от най-значимите фотографски фестивали като Les Rencontres d’Arles и FotoFest- фотографското биенале в Хюстън, САЩ.

Източник: галерия „Синтезис“ 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html