неделя, 28 април 2024 г.

И динозаврите си имали социални групи

Илюстрация: Jorge Gonzalez

Стадо Mussaurus patagonicus, включително излюпени в гнезда сe събирали заедно

Съкровищница от вкаменени яйца, гнезда и скелети представлява най-ранното доказателство за динозаври, пътуващи в стада, установява проучване. Новооткритите „складове“ за яйца са заедно със скелетните останки на десетки новородени, непълнолетни и възрастни динозаври, което предполага, че съществата са останали заедно през целия си живот.

Някои динозаври може да са живели на стада още преди 193 милиона години Вкаменелостите на дълговратия Мусавър предполагат, че съществата са останали заедно през живота си илюстрация на девет динозавра на различна възраст.

Находките изместват предишни най-стари доказателства за поведението на стадото при динозаврите с поне 40 милиона години, съобщават изследователите в Scientific Reports.

В южна Аржентина палеонтологът Диего Пол от Museo Paleontológico Egidio Feruglio в Трелю, Аржентина, и колегите му откриват 80 индивида и над 100 яйца, всички от предшественика на ранния завропод Mussaurus patagonicus. Гнездата се състоят от осем до 30 яйца, а анализът на пет гнезда разкрива, че във всяко гнездо яйцата са подредени на два или три слоя в плитки ровове.

Анализите на някои скелети разкриват разнообразна възраст: най-малко 11 са на по-малко от една година, две са възрастни и девет са млади. Това вкаменело яйце Mussaurus patagonicus, датиращо преди около 193 милиона години, е намерено в сухата южна Патагония в Аржентина.

Вкаменелости на първите известни динозаври, включително зауроподоморфи – относително миниатюрни предци на зауроподите с дълги вратове датират отпреди около 245 милиона години. До края на триасовия период преди около 201 милиона години зауроподоморфите, включително Mussaurus, са се превърнали сред най-разпространените растителноядни на сушата.

Мусавърът бродел в сегашните пустини на Патагония. Динозаврите са направили новооткритите гнезда, когато районът е бил полусух, близо до езеро, което може периодично да се е наводнявало и изпарявало.

Внезапно наводнение може да обясни гибелта на динозаврите. Умопомрачително масивните зауроподи не са възникнали до юрския период, който е последвал триаса. Но вкаменелостите на триасовите сауроподоморфи като Мусавара вече показват доказателства за скок в размерите на тези динозаври.

Повишените енергийни нужди на по-големите тела, предполагат изследователите, може да са изисквали тези същества да координират усилията си, образувайки стада, за да се хранят на дълги разстояния.

Източник: Science News

.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html