неделя, 28 април 2024 г.

Спортно катерене: Най-добрите места в Европа за начинаещи

скално катерене, снимки: Getty

На Олимпийските игри през 2021 г. в Токио дебютира спортното катерене. След това той стана най-популярният олимпийски спорт в търсенията на Google, тъй като мнозина потърсиха повече информация за това чисто ново събитие.

Но какво точно включва спортното катерене и може ли аматьорите, които го гледат по телевизора, да се заемат с него?

Какво е спортно катерене?

Спортното катерене е вид скално катерене, което включва постоянни котви, предлагащи определен път, който да следват спортистите. Алпинистът е прикрепен към въже в случай на падане, а някои изкачвания на по-къси разстояния използват подложки за катастрофа, за да смекчат неочакваните падания.

Възникнало от свободното катерене, спортното катерене стана много популярно като хоби, или като постоянно занимание.

Най-добрите почивки за спортно катерене

Вече съществуват доста компании по света, които организират ваканции за скално катерене. Пакетите са различни като нива на трудност и предлагат пътувания до Гърция, Майорка, Испания, Италия и дори Тайланд.

Haute Provence, Франция

Haute Provence осигурява 300 слънчеви дни годишно и спиращи дъха гледки. Регионът предлага възможност за изкачване в скалата Орпиер, която има маршрути с дължина от 10 до 180 метра.

Планините Татри, Полша:

Приказните гледки в полските юрски планини са перфектното съчетание между красота и възможности. Имате възможност да се запишете в Tatra Climbing School, където се преподава спорт, планинско и зимно катерене, курсове по алпинизъм и ски туризъм.

Курсът по спортно катерене е за напълно начинаещи. В продължение на 3 дни във възвишенията на Юра ще научите техники за катерене, как да се предпазвате, да се самоспасявате и да спускате с въже.

Чинкуе Тере, Италия:

Разположен в сърцето на Апуанските Алпи,  природният парк Палмария е с изглед към морето и е популярен сред катерачите с всякакви способности, тъй като районът предлага разнообразие от маршрути.

Предлагат се курсове по скално и ледено катерене, алпинизъм, вие ферат, каньонинг, беккънтри ски и туризъм.

Цермат, Швейцария

 

Цермат е швейцарски планински курорт, известен със страхотния си терен за ски, катерене и туризъм. Градът се намира на 1600 метра под емблематичния Матерхорн, което го прави идеалното място за катерачи.

Сиурана, Испания

Независимо дали сте напълно незапознати със скалното катерене или се справяте фантастично с вертикална скала, тази част на Испания има перфектния терен за вас.

Може да се насладите на еднократно преживяване или да запазите цялостен пакет.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html