неделя, 28 април 2024 г.

7 европейски града, до които да стигнете с влак

Пътуването с влак може да е по-лесно от това със самолет, снимки: Getty

Чудите се как да планирате почивка, без да летите? Пътувайте с влак. С нарастващото осъзнаване за въглеродния отпечатък, оставен от глобалния туризъм, ваканциите с влак в Европа стават все по-популярни. Разширената железопътна мрежа означава, че континентът е лесно достъпен с влак, а вълнуващите гледки по пътя правят запомнящи се пътуванията по суша. 

От културни центрове на север до слънчеви дестинации на юг, ние избрахме седем фантастични града в Европа, до които не е нужно да летите.

За планински пейзажи: Берн, Швейцария

Идеалната като от пощенска картичка столица на Швейцария се намира на брега на кристално чистата река Ааре и е заобиколена от извисяващата се красота на заснежените Алпи. За най-добра гледка към средновековния Altstadt (Стария град), се изкачете по 344-те стъпала до върха на Бернската катедрала, най-високата църковна кула в страната (101 метра).

Директните влакове се движат до Берн от Париж и Франкфурт за 4,5 часа. От Брюксел и Лондон пътуването отнема 7,5 часа с едно прикачване.

За кулинарни изкушения: Флоренция, Италия

Невъзможно е да изберете само една гурме гореща точка в Европа, но очарователният италиански град Флоренция е особено вкусен избор. Наблягайте на местната, устойчива и сезонна храна, тоскански лакомства, талиатели, приготвени с местни трюфели и бели гъби и не пропускайте може би най-доброто джелато в цялата страна.

Нощните влакове стигат до Флоренция за 10 часа от Мюнхен, което прави града идеална дестинация за почивка с влак за спящи. От Женева пътуването е под 6,5 часа.

За културни лешояди: Амстердам, Холандия

Благодарение на известни художници като Ван Гог и Рембранд, Амстердам е град на емблематичното изкуство. Дом на творбите на холандските майстори в Rijksmuseum и също толкова привлекателните съвременни произведения в Stedelijk, е лесно да се разбере защо холандската столица се счита за един от европейските културни центрове. Разгледайте по-нататък и ще откриете много повече – от скулптури на открито до малки независими галерии.

Можете да хванете директен влак от Франкфурт до Амстердам за четири часа, от Лондон за малко над 3,5 часа и от Париж за три.

За слънчеви забележителности: Севиля, Испания

Макар и малко по -далеч, Севиля в южната част на Испания е оживена дестинация, която щедро възнаграждава посетителите, желаещи да изминат тези допълнителни мили. Това е град, наситен с история, с архитектурни акценти, вариращи от най-голямата готическа катедрала в света до изящния дворец Royal Alcázar. Знойна, слънчева обстановка от криволичещи алеи, райски тапас и фламенко, определено ще остави своя отпечатък върху вас.

Севиля е на 2,5 часа с директен влак от Мадрид. Пътуването от Париж или Лисабон отнема 12 до 13 часа.

За интригуваща архитектура: Кьолн, Германия

Германският Кьолн е очарователна смесица от древни римски стени и средновековни църкви. Двойните кули на нейната катедрала Kölner Dom са емблематична част от силуета, на града. А гледката към града от Южната кула си заслужава изкачването на 533 стъпки. В тази структура се помещава и най-голямата свободно люлееща се камбана в света, която тежи 24 тона.

Можете да пътувате до Кьолн от Лондон за 4,5 часа, като се преместите в Брюксел. От Париж директното пътуване е три часа, което го прави идеален вариант за вашата ваканция с влак в Европа.

За буйни лозя: Бордо, Франция

 

Може би винената столица на Франция, Бордо радва посетителите със своите спретнати и красиви лозя. Тук можете да обиколите някои от стотиците аристократични винени имения или замъци, за да научите повече за процеса на производство на вино и да опитате крайния продукт. В самия град ултрамодерният музей Cite du Vin е впечатляващо място, посветено на представянето на виното и неговото наследство на по-младото поколение.

Бордо е на два часа с влак от Париж. Можете да стигнете до там от Лондон или Амстердам за около 5,5 часа с едно прикачване или за 4,5 часа от Брюксел.

За имперско величие: Виена, Австрия

Австрийската столица е известна като световния град на музиката благодарение на наследството, което включва Моцарт, Бетовен, Брамс и Щраус. Посетете световноизвестния Musikverein, където свири Виенската филхармония, или разгледайте интерактивните експонати в иновативния музей Haus der Musik. Като алтернатива, открийте имперското наследство, оставено от Хабсбургите в двореца Хофбург, който датира от 13-ти век и е един от най-големите дворцови комплекси в света.

Можете да стигнете до Виена от Париж за 10 часа с една смяна или от Брюксел за 11. Директното пътуване от Франкфурт отнема само 6,5 часа.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html