неделя, 28 април 2024 г.

Компот Колектив издаде книга

Снимка: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

Проектът на продуцентската къща „Компот Колектив“ – 12 анимационни филма, създадени по съвременни български поетични текстове, е представен с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.

Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ вече няколко години чрез представянето на някои от филмите в програмите на българските дипломатически мисии, подчерта в приветствието си към гостите г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Института. Сега участваме и в създаването на тази експозиция и каталог към нея с увереността, че креативната енергия, която той носи ще бъде още едно убедително послание за жизнеността на българската култура и потенциала й да комуникира страната ни и на международните сцени каза още тя.
Весела Данчева, по чиято идея се реализира проектът „Щрих и стих“ каза: Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа „Компот Колектив“. Знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм.”. Проектът има подкрепата и на Национален фонд „Култура“, на Националния филмов център, а сред специалните гости беше и заместник-министърът на културата г-жа Весела Кондакова. Тя отбеляза в неформален план след откриването, че такива мултидисциплинарни и мултимедийни проекти са важни за културната сцена и достойни за представяне извън страната.
Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторския прочит и кино интерпретация на филмите са дело на режисьорите — Иван Богданов, Аспарух Петров, Борис Десподов, Милен Витанов, Йоана Александрова, Далибор Райнингер, Весела Данчева, Петя Златева, Наталия Атанасова, Борис Праматаров, Ина Николова и Дмитрий Ягодин.
Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. и се радват на национален и международен успех на филмови фестивали и кино форуми, отличени са с множество награди.
Експозицията е открита за посетители в галерия „Мисията“ при спазване на противоепидемиологичните мерки до 29 октомври 2021 г., от понеделник до петък, между 10 и 17 ч.

Източник: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html