неделя, 28 април 2024 г.

Зелен сертификат ще се издава още след първа доза

Здравният министър Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Нови промени готви здравното министерство на заповедта, с която бяха въведени в сила зелените сертификати.

От министерството обявиха, че зелен сертификат вече ще се издава още след поставянето на първа доза ваксина. По този начин хората няма да се принуждават да се ваксиинират с по-малко ефективната „Янсен“, която е еднодозова. Така според зам.-министър Александър Златанов сертификатът ще става валиден до 2 дни след поставянето на първа доза или пък след ваксинация с „Янсен“.
Другата  промяна предвижда да се увеличи валидността на сертификата за преболедуване от 6 на 12 месеца. Изчакват се още становища, но експертите на този етап смятат, че това може да се направи. Очаква се още днес тази промяна да влезе в сила. Тя обаче важи само за рамките на страната ни, тъй като европейските правила не признават такъв срок.
От министерството обявиха още, че до понеделник няма да се глобяват обектите, в които служителите нямат зелен сертификат. Засега проверяващите само ще издават предписания.

Един проблемите след въвеждането на новите мерки бе липсата на безплатни тестове. Организацията за осигуряването им тепърва се създава. Фирмите ще могат да заявят тестове за персонала си в регионалната здравна инспекция и да организират тестовете.

Източник: glasove.bg

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html