събота, 27 април 2024 г.

Фалшив ли е докуметът на Кирил Петков от Букурещ?

Снимка: БТА

Документът, с който бившият служебен министър Кирил Петков удостоверява, че се отказва от канадското си гражданство, май е фалшив. За това алармират десетки потребители във Фейсбук, след като ПП „Продължаваме промяната“ публикува документа в интернет в опит да спечели червени точки за Кирил Петков, преди да се гледа делото в Конституционния съд, пише вестник „Галерия“.

Постовете в социалните мрежи разнищват до основи публикувания от партията на Петков документ и посочват поне шест съмнителни неща в него, които поставят под въпрос достоверността му. На първо място, сертификатът не носи никакви отличителни държавни знаци на Канада, като например герб. Според законите на северноамериканската държава всеки такъв официален документ трябва да бъде подписан от съответния министър в правителството на страната. Сертификатът на Кирил Петков е подписан от канадския посланик в румънската столица. Посолството на Канада в Букурещ не е оторизирано да издава подобни документи, затова то не може и да ги подпечатва.

Сертификатът за отказ от гражданство на Кирил Петков
Снимка: Фейсбук

На трето място, много съмнителна е и липсата на име на лицето, подписало документа. Според дипломатическата практика под подписа на всяко оторозирано лице в държавен документ с печатни букви е изписано кристално ясно какви са неговите имена и каква е неговата позиция в държавната йерархия. Няма важни държавни документи, подписани от анонимни лица. В „документа“ на Кирил Петков липсва каквото и да е име или длъжност на подписалото го лице. Това е все едно премиерът на България да слага само подпис, но не и името си под правителствените укази.

Самият подпис също изглежда много странно. В него би трябвало да си личи поне фамилията на длъжностното лице. Това се прави, защото чрез подписа оторизираното лице поема съответната съдебна отговорност за подписването на подобни важни книжа. Във въпросния „документ“ подписът е съставен от две заврънкулки, които не формират никакво име.

Петото несъответствие е с датата, от която този документ влиза в сила. По правилата на канадското правителство истинският сертификат влиза в сила от деня, следващ деня на подписването. В случая би трябвало сертификатът на лидера на „Продължаваме промяната“ да влезе в сила от 21 август, защото е подписан на 20 август. Нашият герой обаче твърди, че документът е влязъл в сила от 20 август – от деня на подписването.

И сега идва най-подозрителното и съмнително нещо. Когато се издава толкова важен документ, свързан с гражданство, следва да се посочат и трите имена на лицето, което иска отказ, за да не стане грешка. Със сигурност името Кирил Петков не е уникално. То е от най-разпространените български имена. За кой Кирил Петков става дума във въпросния документ? Изключено е в подобен случай да са посочени само двете имена на ищеца, чрез които е невъзможно той да бъде идентифициран. Няма нито паспортни данни, нито ЕГН, нито дата и място на раждане. Тоест много Кирил-Петковци може да са поискали отказ от канадско гражданство.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html