събота, 27 април 2024 г.

Масово недоволство от ковид мерките в цялата страна

Протест срещу зеления сертификат във Варна Снимка: БНР

Недоволство от правилата за „зелените” сертификати в цялата страна. Хотелиери, ресторантьори, собственици и граждани са готови на протест. Рестриктивните мерки заплашват много хора да не могат да отидат на работа утре, ако заниманията им не могат да се провеждат онлайн.

Масово недоволство в различни браншове след новата заповед на здравното министерство, която може да се отрази на огромна част от българите, които по една или друга причина не са ваксинирани.

Оказва се, че почти навсякъде ще е необходим „зелен“ сертификат. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. Дори театрите имат притеснения как ще се справят със ситуацията.

„Хубавата идея за „зелените“ сертификати беше опорочена с вчерашната заповед. Държавата не се вслуша в бизнеса. Ние искахме да се включи и държавната администрация и да се признаят тестовете за антитела. Те трябваше да бъдат признати поне за няколко месеца”, каза Ричард Алибегов.

„Ние се чувстваме абсолютно изоставени от държавата. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Нямаме как да плащаме заплати и осигуровки. Също и тока. Всичко това е пагубно”, добави Атанас Димитров от БХРА.

„Една много голяма част от обществото не е регистрирана в системата, че е преболедувала. Те обаче имат антитела и тестовете за откриването им трябва да бъдат признати“, казват още от бранша.

„Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката”, казва директорът на театър „Българска армия” Мирослав Пашов.

В Кюстендил също недоволството расте. Станислав Георгиев, който е собственик на заведение, смята, че само при условие, че 50-60% от хората са ваксинирани, трябва да има „зелени“ сертификати.

Протести срещу въвеждането на зеления сертификат като условие за посещение на обществени места на закрито подготвят собственици и служители на заведения, молове и други обекти, за които важи ограничението.

„Безпрецедентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати за влизане в заведение. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно“, заплаши председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Към предупреждението за всекидневни протести ще излязат и от други браншове. „Вече освен хотелиерите, се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки – трябва да важат за всички“, категоричен бе Алибегов.

Преди дни от Сдружението на заведенията в България съобщиха, че 75.2% от собствениците на заведения са против зелените сертификати, ако не важат за държавната администрация. И намекнаха, че са в готовност да излязат на улицата и да протестират.

Според Алибегов новите мерки ще доведат до масови фалити на бизнесите, тъй като подобно изискване в Европа се въвежда при близо 70% ваксинирано население, а не при 20%, както у нас.

Той изтъкна още, че наред с високите цени на тока и поскъпването на живота, хората ще трябва да плащат и за тестове. „Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.“, добави Алибегов.

Десетки, недоволни от въвеждането на „зелен сертификат“ за посещения на закрити обществени места, се събраха пред сградата на РЗИ-Варна, предаде репортер на Радио Варна.

Някои от участниците в протеста споделиха, че се чувстват застрашени от това да не загубят работата си, тъй като отказват да се ваксинират.

Десетки недоволни от въвеждането на „зелен сертификат“ за посещения на закрити обществени места се събраха пред сградата на РЗИ-Варна, предаде Радио Варна.

Някои от участниците в протеста споделиха, че се чувстват застрашени от това да не загубят работата си, тъй като отказват да се ваксинират.

Сред протестиращите имаше и представители на екскурзоводския бранш, които се оплакаха, че са принудени да си сменят професията. Събралото се множество скандираше „Долу маските, долу мутрите“ .

Стигна се и до сблъсък  с полицията.

Източници, БНР, Нова тв, Economic.bg, Радио Варна

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html