неделя, 28 април 2024 г.

Наредиха ЦСКА до „Дортмунд“ в класация

Снимки: Dsport

ЦСКА е на 13-о място в света по създадени голови положения от началото на първенството, сочи изследване на швейцарската футболна обсерватория. „Червените“ създават по 9 ситуации на мач, като такива са показателите на Шахтьор“, „Дортмунд“ и „Спарта“ (Прага). Тази статистика категорично оборва критиците на Стойчо Младенов, че Екзекутора изповядва дефанзивен футбол.

На първо място в света сред близо 700 изследвани отбори е традиционен доминатор като „Аякс“ с 11,9 положения, а тройката се допълва от „Интер“ и от най-категоричния лидер в първенството си – „Залцбург“. Що се отнася до нашето първенство на второ място е „Лудогорец“ със 7,5 положения на двубой, а трети е „Берое“. На другия полюс е аутсайдерът „Царско село“, който има по 3,1 положения на среща, а другите тимове, които най-рядко създават положения за гол са „Славия“ и „Пирин“.

Футболната обсерватория предлага и друга интересна статистика в тази насока, включваща съотношението между създадени и допуснати положения. Тук с най-висок коефициент е „Партизан“ – 5, а тройката се допълва от „Аякс“ с 4,32 и „Залцбург“ с 4,15. От топ 5 на първенствата с най-висока позиция е „Манчестър Сити“, като тимът на Пеп Гуардиола създава 3,28 пъти повече положения отколкото допуска пред вратата си.

В efbet Лига пропорциите се запазват като ЦСКА е първи с 2,42, „Лудогорец“ е на втората позиция с 2,14, а доста по-назад е третият Берое с 1,7. Тройката на аутсайдерите по този показател се води от „Царско село“, а със скромни показатели са още „Славия“ и „Ботев“ (Враца).

Източник: Gong.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html