неделя, 28 април 2024 г.

Петте най-сигурни града в света след пандемията – част 2

Сидни, Австралия; снимка: bbc

С непрекъснато увеличаващия се брой на прииждащи в столиците и големите градове, те се превръщат във все по-опасни места за живот. От пътната инфраструктура, до нарастващата престъпност, градовете трудно смогват на наплива на хора. Мръсният въздух, липсващите зелени пространства и криминалният контингент са само част от проблемите, каращи хората да се чувстват „заплашени“. Пандемията от Covid-19 само увеличи съществуващите проблеми и допълнително усложни градския живот. Градовете по света трябваше да преосмислят сигурността, изправени пред пандемията, и добрите примери не липсват.

Нищо в съвременната памет не промени градския живот, така както Ковид-19. От затварянето на офисите в центъра на града, през задължителните маски, до ограниченията в ресторантите, пандемичните мерки промениха пейзажа на градовете по света, вероятно в дългосрочен план. Всъщност пандемията е първата от този мащаб, която ни се случва откакто станахме „урбанизирани същества“. Когато испанският грип удари в началото на 1900 -те, само 14% от хората са живели в градовете, но днес тази цифра е нараснала до 57%, според оценките на Отдела за населението на ООН.

В резултат на това градовете трябваше да станат още по-бдителни по отношение на защитата на здравето и цялостната сигурност, за да защитят по-добре населението си. За да изясни какви промени са довели до по-голяма безопасност, Economist Intelligence Unit наскоро пусна Индекса за безопасни градове за 2021 г., който класира 60 града въз основа на 76 показателя за безопасност в инфраструктурата, цифровия живот, личната сигурност, факторите на околната среда и, разбира се, здравето – с подготовката за пандемия и смъртността от Covid-19, включени тази година.

Онези, които са класирани на върха на индекса – Копенхаген, Торонто, Сингапур, Сидни и Токио – имат фактори, които илюстрират как общата безопасност корелира със силно чувство за социално сближаване, общото включване на населението и общественото доверие. Говорихме с жителите на тези градове, за да видим как промените, предизвикани от пандемията, са направили градовете им по-сигурни, приобщаващи и устойчиви; и какво все още трябва да знаят пътниците, за да останат в безопасност, когато най-накрая успеят да ги посетят.

Сидни

Най -големият град в Австралия печели пето място в цялостния индекса и е в топ 10 за здравна сигурност. Австралия беше една от първите държави, които напълно затвориха границите си по време на пандемията и запази строги блокировки пред нарастващите случаи – и това имаше положителен ефект. Смъртността от Covid на глава от населението в Австралия продължава да бъде една от най-ниските в света. Тъй като ваксинациите достигат 70% в Нов Южен Уелс, много от тези ограничения се очаква да бъдат отменени, а международните граници ще бъдат отворени през ноември.

Наред с това, че се чувстват защитени от пандемията, жителите отдавна изпитват силно чувство за лична безопасност по улиците на Сидни. „Наистина никога не съм се чувствала толкова сигурна в държава, колкото откакто живея в Сидни“, казва Клои Скорги, основател на австралийския уебсайт за пътувания Passport Down Under, която се премести в Сидни през 2018 г. „Пътувах из Сидни като самостоятелна жена -пътешественик. и никога не съм имал чувството, че съм в опасност. “

Градът също се нарежда на първо място по цифрова сигурност, което включва политиката за поверителност на града, защитата и заплахите за киберсигурност и цялостния план за интелигентен град. Сидни ръководи това усилие отчасти със стратегическата си рамка Smart City, която очертава някои от иновациите, препоръчани за по-свързани, по-безопасни градове. Например планът очертава как интелигентните сензори могат да бъдат поставени в кошчета за отпадъци, улични лампи и пейки за събиране на информация за цялостното използване, транспортните потоци и пешеходните дейности. По подобен начин интелигентното осветление и мрежите за видеонаблюдение биха могли да подобрят безопасността след залез слънце и икономиката през нощта.

Някои от тези идеи вече се прилагат в южен Сидни под формата на центрове ChillOUT: пространства на открито, където жителите могат да се срещнат при интелигентно осветление, да се свържат с WiFi и да включат електроника, като данните за използването се изпращат обратно на градските ръководители за да могат по-добре да разберат и да се адаптират към начина, по който техните граждани взаимодействат с градската инфраструктура.

Токио

Столицата на Япония се нарежда на пето място в общия индекс и на самия връх на индекса за здравна сигурност, който измерва фактори като универсално здравеопазване, готовност за пандемия, продължителност на живота, психично здраве и смъртност от Covid-19. Въпреки че случаите се увеличиха по време на Олимпийските игри, процентите спаднаха драстично, тъй като ваксинациите достигнаха близо 60% от населението. В светлината на положителните новини, Япония обяви края на федералното извънредно положение и постепенното премахва ограниченията от края на септември 2021 г. На тяхно място държавата планира да насърчи използването на паспорта си за ваксина за прием в медицински съоръжения и големи събития и дори насърчават бизнеса да предлага отстъпки или купони на притежателите на паспорти.

Токио също се намира в челната петица за своята инфраструктурна сигурност, която включва транспортна безопасност, удобство за пешеходци и транспортни мрежи. Като пешеходен град, свързан с железопътен транспорт, Токио е построен, за да насърчи ходенето и ангажираността на общността – което от своя страна доведе до по -силно участие на гражданите в сигурността под формата на групи за превенция на престъпленията в квартала.

„От различните центрове за изгубени и намерени вещи на гарите, до почти ненужните ключалки за велосипеди, е ясно, че има огромно уважение към благосъстоянието на другите“, каза Сена Чанг, жител на Токио и основател на списание The Global Youth Review.

Тя си спомня време, когато е загубила чантата си за пазаруване в сърцето на града, само за да я намери на същото място, където я е оставила, заедно с любезна бележка. „Вековната култура на колективизъм и голямо уважение един към друг прави Токио най-сигурният град, в който съм живяла“, казва тя.

Източник: bbc 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html