неделя, 28 април 2024 г.

Банката за развитие поема контрола върху Топлофикация – София?

снимка: Монитор

До 25 октомври „Топлофикация София“ трябва да погаси задълженията си за газ в размер на 130,7 млн. лв. на доставчика. Този срок е поставен от газовата компания „Булгаргаз“, обявиха от дружеството. 

От компанията обясниха, че ще са принудени да прекратят договора за доставка на природен газ с „Топлофикация София“ с цел да гарантира газа на всички останали клиенти. До тази ситуация се стигна, след като дългът не е погасен въпреки множеството изпратени писма до „Топлофикация София“ и всички отговорни институции през последните месеци, проведените разговори и срещи. Не е предложено и решение, гарантиращо изплащането му, твърдят от „Булгаргаз“.

Няма как да се поставят под риск доставките на газ към другите клиенти, които са газоразпределителни дружества и индустриални предприятия с непрекъсваем процес на производство и си плащат задълженията, заявиха от „Булгаргаз“. Ако не го направи, общественият доставчик ще е принуден да спре подаването на гориво, което пък ще доведе до оставане на 1 милион столичани на студено.

Възможното решение на проблема би било Българската банка за развитие да погаси дълга на дружеството срещу собственост и съответно да поеме управлението на дружеството. Това коментира бившият зам. финансов министър Атанас Кацарчев. Според него друг вариант е банката да отпусне кредит, като общината стане съдлъжник. Винаги има начин, но последните години „Топлофикация“, която теоретично трябва да е на печалба, затъва все повече, коментира финансистът.

Източник: Монитор

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html