неделя, 28 април 2024 г.

Шокиращото убийство на Еймс потопи в скръб Великобритания

Снимка: Епицентър

Знамето на Обединеното кралство над резиденцията на премиера Борис Джонсън на „Даунинг стрийт“ и пред британския парламент бяха спуснати наполовина в знак на почит, след като британският депутат Дейвид Еймс беше убит в църква на среща с избиратели, предаде Ройтерс.

69-годишният Еймс от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън беше наръган с нож няколко пъти. По-късно той e починал.

Местната полиция не обяви веднага името на жертвата, а съобщи за мъж, издъхнал от раните си на място, въпреки опитите на службите за спешна помощ да го спасят.

25-годишен мъж, заподозрян за убийството, бе арестуван бързо след пристигането на полицията. Депутатът от Консервативната партия Майкъл Фабрикант написа в „Туитър“: „Дейвид Еймс бе един от най-милите, безспорни и грижовни депутати в парламента. Това е просто ужасно.“

Еймс е депутат от 1983 г. Насилието срещу британски политици е рядкост, но през юни 2016 г. депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс беше наръгана и застреляна в избирателния си район в северната част на Англия, отбеляза Асошиейтед прес.

Политици от целия спектър изразиха шок и скръб от смъртта на убития британски депутат.

Брендън Кокс, съпругът на убитата през 2016 г. депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс, каза, че атаките срещу народните избранници са атаки срещу самата демокрация. Той допълни, че за подобен вид атаки няма оправдание и ги определи като мерзост.

Британските депутати са охранявани от полиция, когато работят в парламента и охраната там беше затегната, след като нападател, вдъхновен от движението „Ислямска държава“, фатално наръга полицай пред вратите през 2017 г. Но политиците не са охранявани в избирателните си райони. Еймс беше публикувал местата и часа на отворените си срещи с избирателите си на уеб страницата си.

Източник: дарик

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html