неделя, 28 април 2024 г.

От днес влизат в сила ковид ограниченията в София (обновена)

Снимка: Novini.bg

От днес влизат поредните ограничителни мерки срещу ковид. Затварянето и ограничаването на всякакви културни мероприятия, образователни центрове и др. обаче не е свързано с кампания за ваксиниране, както бе направено в много европейски страни.

Спират присъствените занятия в езикови школи и образователни центрове. Учениците остават в клас, но директорите им трябва да следят заболеваемостта и ако тя се увеличи, да преминат към ротация на класовете. Децата до 18 години могат да посещават молове само с придружител.

Кина и театри могат да работят при 30% заетост на местата. Правилото важи и за всички културни мероприятия в София. Танцовите школи затварят. В музеи и галерии се въвежда правилото да се допуска по 1 човек на 8 квадратни метра. Груповите туристически пътувания спират. Спират тиймбилдингите, забранява се провеждането на събори и фестивали.

Въвежда се еднопосочно движение на пазарите. Маските за клиенти и продавачи са задължителни.

Служебният здравен министър обяви, че може да обявят нови мерки, които ще влязат в сила до няколко дни. И добави, че ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Кацаров призна, че ситуацията в България е сериозна, но допълни, че здравната система е добре организирана. „Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следим развитието на ситуацията“.

Кацаров добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитвал се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

Кацаров отбеляза, че България не е отделен случай и че по отношение на смъртността страната ни още преди пандемията е била на първо място.

„Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата имаме затворени бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки“, каза здравният министър.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html